Nemačka, Foto: Profimedia

ŽIVOT U TUĐINI

PUN MI JE KU*** NJIHOVOG JAUKANJA NA ŽIVOT! Srbin ljut na rodbinu iz Nemačke, žale se da im je tamo loše! PA ŠTO ONDA IDETE TAMO?!

Društvo

Veliki broj Srba živi van granica naše zemlje, a glavno pitanje koje se uvek nameće jeste koliko je njima tamo zaista bolje i ima li sreće van svoje domovine.

Na društvenoj mreži "Reddit" pojavilo se jedno zanimljivo pitanje i veoma zaintrigiralo korisnike ove mreže i izazvalo veliki broj komentara.

- Već nekoliko godina živim van Srbije i neretko se nameće mišljenje kako se meni eto nešto posrećilo ili kako je “tamo” banja. Volela bih da čujem kako vi doživljavate odlazak iz Srbije i šta mislite o ljudima koji žive van?

foto: Profimedia

Polemika je vrlo brzo počela, a različiti odgovori su se nizali redom.

- Stric i strina su mi u Nemačkoj već 20 godina, sestra i zet u Kanadi. Ovog leta smo konačno bili svi zajedno kod kuće i Boga mi nažalili su se i jedni i drugi. Pun mi je k… bio njihovog jaukanja na život tamo, i uvek bi se to završilo sa "jao, ćuti nemoj da se žalis, ekstra ti je ovde kod kuće". Nisam se žalio, glasio je jedan od komentara.

Nekako se nameće i mišljenje da mora striktno da se odluči šta će da se hvali, a šta će da se kudi.

- Ono što moram da primetim je da kod nas postoji taj snažni doživljaj gastarbajtera kao nekog ko je "izdao" (možda malo prejaka reč), i onda nema pravo da priča bilo sta negativno o majci Srbiji, ili ako slučajno krene da upoređuje pa nešto negativno kaže o zemlji domaćinu obavezno bude "pa što si onda otišao". Vidim izraženo crno/beli način posmatranja na stvari - piše u komentaru.

Upravo je odlaženje u obe krajnosti – glorifikovanje života u inostranstvu sa jedne strane, odnosno jadikovanje nad svojom sudbinom u tuđini bez namere da se vratite sa druge strane, razlog zašto ne može da se sagleda realna slika života “ovde” i “tamo”.

Kurir.rs