Foto: Profimedia

PROMENE

REVOLUCIJA U BELOM SPORTU! Sledi VELIKA PROMENA u tenisu: Uvodi se novo pravilo na svim Grend slemovima! Počinje od ROLAN GAROSA

Novo pravilo na svim Grend slemovima.

Tenis

Ishod odlučujućeg set na sva četiri Grend slema od sada će odrediti takozvani super taj-brejk koji će se igrati do 10, umesto uobičajenih sedam poena, piše "DailyExpres".

foto: Profimedia

Ovo su odlučili organizatora četiri najveća turnira. U poslednjih nekoliko godina pobednik se odlučivao u petom setu na drugačiji način - svaki turnir je imao svoja pravila.

Australijan open je od 2019. uveo taj-brejk do 10 poena ako je rezultat u petom setu 6:6 u gemovima.

Rolan Garos je jedini grend slem koji nema 13. gem u odlučujućem delu, već se igra dok neko ne napravi prednost od dva gema.

Vimbldon je takođe od ove sezone ograničio trajanje mečeva, najviše zbog spomenutog duela Iznera i Maua koji je trajao tri dana, odnosno 11 sati i pet minuta. Taj-brejk do sedam poena igra se kada se u petom setu dođe do rezultata 12:12 u gemovima. Prvi takav slučaj desio se u sada već epskom finalu u kojem je naš Novak Đoković savladao Rodžera Federera.

US open već duže vremena ima pravilo o taj-brejku do sedam poena, pri rezultatu 6:6 u odlučujućem setu.

To više neće biti slučaj, te će se pri rezultatu 6:6 u petom setu igrati pomenuti super taj-brejk.

Ova odluka stupa na snagu od predstojećeg Rolan Garosa na kom će važiti ovo pravilo. Otvoreno prvenstvo Francuske je na programu od 22. maja.

(Kurir sport)