Foto: Printscreen YT

KULTNI FILM

OTKRIVENE TAJNE FILMA LAJANJE NA ZVEZDE: Evo ko je bio PROFESOR kog glumi Bata Živojinović, zbog njegove priče retko ko ne ZAPLAČE

Kultura

Film "Lajanje na zvezde" prvi put je ekranizovan 1998. godine, nastao je po istoimenoj knjizi Milovana Vitezovića, koji nas je danas napustio u 78. godini života. Priču o dugodovštinama maturanata iz gimnazije, njihovim ljubavima, nestašlucima sa profesorima uvek je zanimljivo pogledati.

foto: Marina Lopičić

Snimljena u Karlovačkoj, a govori o jednoj drugoj Gimnaziji

Radnja filma odvija se početkom šezdesetih godina u izmišljenim Moravskim Karlovcima. Avanture profesora i učenika gimnazije u ovoj provinciji i te kako su prepoznatljive, a replike svih junaka i danas se sa velikim entuzijazmom izgovaraju. Ipak, mali broj ljudi zna da je Vitezović bio učenik Užičke gimnazije i da je u svom delu merodavno preneo duh starog užičkog kraja. U par kadrova možete da primeti i takozvani "Hotel Pariz", a reditelj aludira na "Mali Pariz", kafanu koja se nekada nalazila u blizini Užičke gimnazije.

Fikcija ili stvarnost

Iako su mnogi delovi filma čista fikcija, postoje i delovi koji su autobiografski. Tako je u jednom svom intervjuu Vitezović otkrio da profesor Božović, čuveni vođa svih ekskurzija, koga tumači Velimir Bata Živojinović nije fiktivan lik već predstvalja odu čuvenom užičkom profesoru Milanu Popoviću. - Profesor je bio đački lik za oduševljavanje. Na svojevrstan način oličavao je neobičnog profesora. Ima ga u Kosti Vujiću, ali je ceo u "Lajanju" kao profesor Božović- otkrio je u jednom svom intervjuu Vitezović.

foto: Printscreen

Ko je bio Milan Popović?

Milan Popović je bio užički legendarni profesor istorije. O njemu su generacije gimnazijalaca pričale anagdote. Bio je omiljen među kolegama, učenicima, Užičanima. Bio je zaljubljenik u planinarstvo, incijator i osnivač planinarskog društva "Tornik" u Užicu još 1937.godine. Organizovao je planinarsk izlete, ali to nije jedino po čemu je bio poznat. Predvodio je školske akcije pošumljavanja u kojima su učestvovali i mladi, ali i stariji. Godine 1950. osnovao je novo planinarsko društvo "Zlatibor", bio njegov sekretar, predsednik, a potom i njegov doživotni počasni predsednik. Njegova je zasluga što je planinarstvo u Užicu postalo organizovano i masovno.

foto: Printscreen

Anegdote

Milan Popović godinama je štedeo od svoje ne baš velike plate da bi kupio "Fiću", a tada je bio pred penzijom. Odvezao se fićom u motel na Beloj zemlji. Dok je sedeo i mirno pijuckao piće, banuo je kondukter lokalnog autobusa i sa vrata povikao: - Ko putuje nek izvoli u kola! Po staroj navici profesor je skočio i ušao u autobus. Tek kad je stigao kući, setio se svoje nove "Fiće".

foto: Printscreen YT

(Kurir.rs/najŽena)

Bonus video: