Foto: EPA/ADAM IHSE

VELIKI POVRATAK

HEGERBERG SE VRATILA U REPREZENTACIJU NORVEŠKE POSLE 5 GODINA: Želim da inspirišem devojčice širom sveta

Norveška fudbalerka Ada Hegerberg vraća se u reprezentaciju posle pet pet godina.

Fudbal

Hegerberg, koja se smatra jednom od najboljih fudbalerki današnjice, odlučila je da ne igra za reprezentaciju zbog, kako je tada navela, opšteg zanemarivanja ženskog fudbala u Norveškoj.

Hegerber, prva osvajačica Zlatne lopte u ženskom fudbalu, sada je na spisku selektora Martina Sjogrena za predstojeće utakmice protiv Kosova i Poljske.

"Njen povratak mnogo znači norveškoj reprezentaciji. To je bila izazovna situacija, ali sada je sve to za nama. Osnova ovoga je shvatanje da smo različiti i da poštujemo jedni druge kao osobe i igrači", naveo je selektor.

Povratku 27-godišnje fudbalerke u državni tim uoči Evropskog prvenstva u Engleskoj, doprinela je i predsednica Fudbalskog saveza Norveške Lise Klavenes.

"Drago mi je što smo zajedno sa Lise i Savezom pronašli dobro rešenje. Radujem se okupljanju ekipe u aprilu i pripremama za Evropsko prvenstvo, da doprinesem ekipi koliko mogu, boreći se za jednakost na terenu i van njega. Želim da učestvujem u ostvarivanju ciljeva i da inspirišem mlade devojčice i dečake širom zemlje. Sad to konačno mogu ponovo sa zastavom na grudima", navela je Hegerberg.

Ona je pauzirala 21 mesec zbog povrede prednjih ukrštenih ligamentata kolena u januaru 2020. godine.

(Beta)