Foto: AP

praksa

NOVO HAPŠENJE HRIŠĆANA U PAKISTANU: Neko zloupotrebio njegov izgubljeni telefon, on optužen za bogohuljenje!

54-godišnji hrišćanin je uhapšen i pretučen pod optužbom za bogohuljenje od strane pakistanskih vlasti 16. marta, izvestili su lokalni mediji.

Planeta

Prema Safiji Šahid, supruzi Fansana Šahida, zvaničnici za sajber kriminal iz Federalne istrage Agencija (FIA) Gujranvala Circle upala je u njihov dom u Lahoreu nešto posle ponoći i privela ga navodi da je dao bogohulne komentare u objavi na Fejsbuku 2019. godine, izvestila je Morning Star.

Agenti su oduzeli telefon Fansana Šahida, fotografiju i njegovu nacionalnu ličnu kartu, rekla je ona. ekli su joj da ga vode u grad Gujranvala jer je prijava protiv njega registrovana od strane islamističkog sveštenika koji je stanovnik okruga Sialkot.

Safija Šahid je rekla da je njen muž izgubio mobilni telefon 2019. godine, preneo je Morning Star. „Smatramo da je izgubljeni telefon neko zloupotrebio da objavi bogohulni komentar, jer je moj muž nije koristio šifru za njenu sigurnost, a prijavljen je i njegov Fejsbuk nalog“, rekla je ona.

Kada se u sredu (17. marta) nakratko sastala sa svojim mužem u pritvoru FIA u Gujranvali, on joj je rekao da ga je mučio da prizna navodni zločin, rekla je ona. Njen muž ima više zdravstvenih problema, a kako se slučajevi bogohuljenja traju godinama bez mogućnosti kaucije, rekla je da je izuzetno zabrinuta kako će se njena porodica nositi.

Lažne optužbe za bogohuljenje su uobičajene u Pakistanu, često motivisane ličnom osvetom ili verskim mržnje. Veoma zapaljive optužbe imaju potencijal da izazovu linčove mafije, ubistva od strane osvetnika i masovni protesti.

Pakistan je zauzeo osmo mesto na Svetskoj listi za posmatranje otvorenih vrata 2022. od 50 zemalja u kojima je najteže budi hrišćanin. Zemlja ima drugi najveći broj hrišćana ubijenih zbog svoje vere, iza Nigerije, sa 620 ubijenih tokom perioda izveštavanja od 1. oktobra 2020. do 30. septembra 2021. Pakistan je imao četvrti najveći broj napadnuti h ili zatvorenih crkava, sa 183, ukupno, izvestio je Morning Star.

Kurir.rs/aninews