prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a, Foto: Beta/ Zoran Živković

VREMENSKA PROGNOZA

DIREKTOR RHMZ ZA KURIR OTKRIO NAJTAČNIJU VREMENSKU PROGNOZU ZA CEO APRIL! Pravo proleće ili MESEC PUN IZNENAĐENJA? (FOTO)

Ni izgledi vremena za period od 06. 04. do 30.04. nisu sjajna vest

Društvo

Proleće je počelo 20. aprila, a logično pitanje koje svako postavlja jeste - kakvo je vreme pred nama u narednom periodu.

Ovo godišnje doba će trajati do 21. juna, tačno 92 dana, a o vremenskim izgledima konkrentno za mesec april koji nam je na pragu za Kurir je govorio prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ.

foto: Printscreen/RTS

On je najpre naveo kakvi su izgledi vremena za period od prvog dana aprila do petog aprila.

- Do nedelje (03.04.) umereno i potpuno oblačno, mestimično sa kišom i pljuskovima, uz manji pad temperature. Početak sledeće sedmice (od 04.04.) promenljivo oblačno i suvo.

foto: Ana Paunković

Ni izgledi vremena za period od 06. 04. do 30.04. nisu sjajna vest. Sunca u meri u kojoj ga imamo ovih dana neće biti toliko, rekao je naš sagovornik.

- U periodu od 06. aprila do kraja meseca se očekuje promenljivo oblačno vreme uz prolazna naoblačenja i češću pojavu kiše ili lokalnih pljuskova. Nešto intenzivnije padavine se prognoziraju oko 7, 11, 18. i 23 aprila - rekao je i dodao:

foto: Nikola Anđić

- U periodu od 06.04. do 30.04. jutarnja temperatura vazduha biće u intervalu od 4 do 11 stepeni; po pojedinim kotlinama i na visoravnima Jugozapadne Srbije i do -1 stepen, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 16 do 20 stepeni; a krajem druge i početkom treće dekade aprila do 22 stepena, a krajem meseca i do 25 stepeni - rekao je Nikolić i dodao da se u ovom intervalu očekuje ukupna količina padavina od 35 mm do 55 mm, u brdovito-planinskim predelima Zapadne i Jugozapadne Srbije lokalno i do 80 mm.

Kurir.rs / Suzana Trajković