Foto: Shutterstock

izrael

KOLIKO JE EFIKASNA DRUGA BUSTER DOZA FAJZEROVE VAKCINE PROTIV KOVIDA? Nova izraelska studija otkriva

Nova izraelska studija otkriva koliko je zapravo efikasna druga buster doza Fajzerove vakcine protiv koronavirusa.

Planeta

Kod starijih Izraelaca koji su primili i drugu buster dozu Fajzerove vakcine protiv kovida, uočena je 78 posto niža stopa smrtnosti od posledica te bolesti u odnosu na one koji su vakcinisani samo jednim "busterom", pokazala je nova izraelska studija čije zaključke prenosi Zimo.

Klalit helt servisez (Clalit Health Services), najveći pružalac zdravstvenih usluga u Izraelu saopštio je da je u studiji koja je trajala 40 dana učestvovalo više od pola miliona ljudi starih od 60 do 100 godina.

Oko 58 posto učesnika studije dobilo je i drugu buster dozu vakcine protiv kovida (dve osnovne i dve dodatne doze). Ostali su primili samo jednu buster dozu.

Naučnici su u prvoj grupi evidentirali 92 smrtna slučaja, a u drugoj, manjoj - 232 smrtna ishoda.

Naš zaključak je da drugi buster spasava živote, rekao je Ronen Arbel, naučnik sa Klalit i Šapir koledža.

Rezultati izraelske studije još nisu dobili recenziju a u istraživanju nisu učestvovali pacijenti koji su primili konkurentsko Modernino cepivo ni oni koji su uzimali oralnu antikovid terapiju.

Izraelski zdravstveni zvaničnici od početka pandemije objavili su brojne studije o efikasnosti vakcina protiv kovida. Te studije su bile vrlo korisne i uticale su na donošenje odluka i kreiranje zdravstvenih politika u ostalim zemljama sveta.

Kurir.rs