Foto: Shutterstock

kriza i posledice

PIŠTOLJ NA ČELO: Kineski diplomata ilustrovao kako Amerika iznosi zahteve

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova slikovito je objasnio kako SAD iznose svoje zahteve i šta za njih znači "međunarodna zajednica"

Planeta
> 10:49h

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan na svom Tviter nalogu je ismejao zahteve Vašingtona upućene drugim zemljama da stanu na nečiju stranu.

Kako kaže, to u prevodu znači da primorava druge da stanu na stranu SAD.

"Kada Sjedinjene Američke Države primoravaju druge da stanu na nečiju stranu, to zapravo znači – 'stani na (moju) stranu!'“, naveo je on.

Žao je isto tako ilustrovao šta danas znači "međunarodna zajednica".

On je više puta komentarisao saopštenja i aktivnosti Vašingtona uz pomoć karikatura. Sputnik podseća da je u februaru objavio sliku ujka Sema (simbolizuje Ameriku) koji se pita "zašto Kina ne čini više da ugasi požar“ i u isto vreme doliva benzin u vatru oko table sa natpisom "Ukrajina“.

Bela kuća je u više navrata saopštila da bi od Pekinga želela da čuje reči osude ruskog rukovodstva i vojske zbog njihovih aktivnosti u Ukrajini. Ove nedelje je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio želju da Peking stane na stranu Kijeva. Sa druge strane, Peking je napomenuo da se pridržava nezavisne pozicije prema ukrajinskoj krizi.

Kurir.rs