Foto: AFP / AFP / Profimedia

rat protiv terorizma

20 GODINA U LOGORU: Zatvorenik iz Gvantanama vraćen u Alžir, sa njegovim odlaskom u zloglasnom centru ostalo još 37 pritvorenika

Zatvorenik iz zaliva Gvantanamo Sufijan Barhumi vraćen je u Alžir, kažu američki zvaničnici, nakon što je proveo skoro 20 godina u zatočeničkom centru.

Planeta
> 11:02h

Barhumi je uhvaćen u sigurnoj kući u Pakistanu sa jednim od najviših pripadnika Al Kaide 2002. godine i optužen da je učestvovao u planu bombardovanja SAD. Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se njegovo pritvaranje više ne smatra neophodnim.

Rečeno je da je Alžir dao uveravanja da će se prema njemu postupati humano.

U saopštenju, ministarstvo je dodalo da su američke vlasti preporučile da se Barhumi vrati u svoju rodnu zemlju. "Sjedinjene Države cene spremnost Alžira i drugih partnera da podrže tekuće napore SAD ka ciljanom i temeljnom procesu usmerenom na odgovorno smanjenje populacije pritvorenika i konačno zatvaranje ustanove u zalivu Gvantanamo“, navodi se u saopštenju.

Alžir nije javno komentarisao ovo pitanje.

Sa odlaskom Barhumija, u Gvantganamu je ostalo 37 pritvorenika - uključujući 18 koji ispunjavaju uslove za transfer. Od 2002. godine, pritvorski objekat na jugoistoku Kube se koristi za držanje, kako SAD tvrde, borada zarobljenih tokom američkog rata protiv terorizma.

Kurir.rs