Foto: Twitter / US Embassy Sarajevo

na trebeviću

AMERIČKI AMBASADOR U BiH POLOŽIO VENAC UBIJENIMA KOD JAME KAZANI: Ratne zločine činili i pripadnici armije BiH!

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi pozvao je u četvrtak na objektivno suočavanje s punom istinom o ratnim zločinima počinjenim u toj zemlji od 1992. do 1995. godine, ističući kako se ne sme bežati od činjenice da su takve zločine činili i pripadnici armije BiH.

Bosna i Hercegovina

Kako je objavljeno na službenom Tviter nalogu ambasade SAD, Marfi je danas, bez prisustva medija, položio venac na spomenik građanima Sarajeva kod jame Kazani na Trebeviću koje su, 1992. i 1993. godine, koje su ubili pripadnici 10. brdske brigade armije BiH, prenosi Hina.

U pitanju su uglavnom civili srpske i hrvatske nacionalnosti koje su vojnici, po naređenju Mušana Topalovića Cace, hvatali po sarajevskim ulicama ili u njihovim stanovima, odvodili ih na Trebević te tamo brutalno ubijali a njihova tela bacali u jame.

Neke ubijene, među kojima je bilo i staraca, likdivirali su tako što su im sabljama odsekli glavu.

"Spomen-obeležje Kazani je nepotpuno bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina. Mušan Topalović Caco, komandant 10. brdske brigade armije BiH, naredio je ubistva na Kazanima. Radujem se danu kada će spomen-obeležje na Kazanima sadržavati i ovu činjenicu", izjavio je ambasador Marfi i dodao kako put do pomirenja vodi kroz priznavanje svih činjenica bez obzira koliko one teške bile.

Topalovićeve zločine vlasti u opsednutom Sarajevu su tolersale više od godinu dana.

On je u velikoj vojno-policijskoj operaciji uhapšen, pre toga je ubio desetak pripadnika vojne i civilne policije pri čemu je neke od njih zaklao a drugima sipao kiselinu na rane, a zatim je ubijen pod sumnjivim okolnostima. Posle rata njegovi su posmrtni ostaci ekshumirani i ponovo sahranjeni na groblju Kovači gdje je sahranjen i bivši predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović.

Komemoracije Topalovićevim žrtvama u godinama posle rata bile su tabu tema, a sadašnja gradska vlast u Sarajevu tek je prošle jeseni postavila spomenik ubijenim Sarajlijama.

No, gradonačelnica Benjamina Karić i gradsko veće odbili su zahteve porodica ubijenih da se jasno napiše kako je reč o žrtvama Topalovića i negovih vojnika. Uz imena 17 žrtava čiji su posmrtni ostaci do sada pronađeni na Kazanima danas stoji samo napis "Zauvijek ćemo se s tugom i poštovanjem sjećati naših ubijenih sugrađana".

Kurir,rs / Beta, Foto: Twitter / US Embassy Sarajevo