Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Kompas za snažniju Evropu

Lični stav

Savet EU usvojio je nedavno dugo očekivani dokument pod nazivom „Strateški kompas“. Tako je formalizovano nekoliko inicijativa koje su imale za cilj da udahnu novu energiju i ubrzaju operativnu sprovodljivost odluka u institucijama EU.

„Strateški kompas“ predstavlja plan za jačanje i razvoj odbrambenih i bezbednosnih kapaciteta bloka. Usvojen je u vreme kada je bezbednosni poredak strahovito ugrožen i kada je konkurencija velikih sila u porastu.

Dokument prikazuje složenu i maglovitu sliku sveta u kojem živimo i nagrižene stubove evropske političke i bezbednosne arhitekture usled rata na granicama Evrope, terorizma, sajber-sukoba, prirodnih katastrofa... Ovim aktom predviđeno je da se poveća strateška autonomija EU i njena sposobnost da zaštiti evropske vrednosti i interese. Svakako najvažniji deo odnosi se na osnivanje vojske EU. Plan je da vojska ima 5.000 vojnika do 2025. Najzastupljeniji će biti Nemci i Francuzi. Ciljevi i delovanja buduće vojske EU usko će se preklapati s politikom NATO. Vojska EU zamišljena je kao kontingent za brzo delovanje u vanrednim situacijama (sprečava i otklanja unutrašnje sukobe i nemire, da čuva spoljne granica, učestvuje u mirovnim misijama).

Ruska agresija na Ukrajinu samo je ubrzala proces, ali osnivanje vojske ne treba gledati isključivo u kontekstu rata u Ukrajini. EU je odavno izgubila koncept i jedinstvo spoljne i bezbednosne politike. Upravo zbog toga, kao i činjenica da nema svoju vojsku, EU je u svetskom poretku percipirana kao trećerazredni igrač.

EU je snažan finansijski i privredni subjekt, ali bez sopstvene vojske teško može da parira silama poput Rusije, Kine, Turske, Indije...

„Strateški kompas“ ne konkuriše NATO, ali na polju bezbednosti i u rešavanju kriza na kontinentu smanjuje zavisnost od SAD. Naglašava rastući odnos bloka sa zemljama istomišljenika u UN, G7 i NATO i, iznad svega, kontinuirano oslanjanje kontinenta na SAD.

„Strateškim kompasom“ obuhvaćene su i zemlje zapadnog Balkana. „Bezbednost i stabilnost na celom zapadnom Balkanu još uvek nije potpuna zbog sve većeg stranog mešanja, uključujući kampanje manipulacije informacijama, kao i zbog potencijalnog prelivanja iz trenutnog pogoršanja evropske bezbednosne situacije“, stoji u ovom obimnom dokumentu. EU je trenutno, zbog ruske invazije na Ukrajinu, snažno ujedinjena, verovatno kao nikada ranije, ali evidentno je i da među državama članicama još uvek postoji nepremostiva ideološka različitost. Prema tome, vreme će pokazati koliko se interesi država članica podudaraju i da li je ovo samo prva faza u stvaranju velike evropske vojske ili ne.

Ruskom agresijom na Ukrajinu ušli smo u novo doba neizvesnosti ne samo za evropski prostor već i mnogo šire. U ovom trenutku neophodno je očuvati stabilnost i bezbednost Evrope po svaku cenu, a to se može samo s promenom u načinu razmišljanja, rada i delovanja.

EU bi morala što pre da uspostavi političko jedinstvo, da reformiše ustavni okvir i pojednostavi procedure u odlučivanju. U novim političkim okolnostima to podrazumeva i oživljavanje evropskih integracija, zaobilaženje pojedinih formalnih prepreka i urgentnim prijemom zapadnog Balkana u članstvo.