posledice korone, Foto: Profimedia

LISTA POSTKOVID SIMPTOMA SVE VEĆA

AKO STE PRELEŽALI KORONU OVO MORATE DA ZNATE: Stručnjaci otkrili koliko dugo možete da imate posledice, jedan SIMPTOM SVE GOVORI!

Društvo

Naši naučnici i lekari svakodnevno upozoravaju na posledice preležane korone, a spisak postkovid sibdroma je sve veći.

Naime, francuski naučnici sa Univerziteta u Parizu otkrili su da postkovid sindrom može da traje godinu dana!

Oboleli prijavljuju različite simptome, a među najčešćim koje imaju oni koju su preležali kovid su konstantan umor, nesanica, "moždana magla", a postoje i daleko ozbiljnije posledice koje mogu biti i fatalne. Jedna od njih je naknadna pojava tromba koji, ukoliko se ne otkrije na vreme, može biti smrtonosan.

foto: Shutterstock

Mnogi ovi simptomi u velikoj meri narušavaju kvalitet života pacijenata, čak i šest meseci nakon oporavka.

O tome kako je došlo do otkrića da postovid može da traje mnogo duže nego što se očekivalo, otkriveno je u studiji koja je objavljena u časopisu "Nature Communications".

Istraživači su analizirali podatke od 968 odraslih pacijenata sa potvrđenom infekcijom kovida-19. Simptomi koji su se javili nakon oporavka otkriveni su u upitnika "Long COVID Simptom Tool", koji su popunili nekadašnji pacijenti a koji je uzeo u obzir 53 sigurna znaka postkovid sindroma.

Među pacijentima koji su doživeli pottraumatski stresni sindrom (PTSS) dva meseca nakon infekcije korona virusom, 85 odsto je i dalje prijavilo simptome godinu dana od njihove prve pojave.

Od svih njih, nabrže s epovratilo čulu ukusa i mirisa, a najuporniji znak postkovida bilo je otežano disanje. Neki simptomi su se pojavili tek kasnije, kao što je na primer parestezija (poremećaj osetljivosti, koji se manifestuje različitim spontanim senzacijama).

Kurir.rs