Foto: Shutterstock

važni saveti

NI KAD JE SPEMLJENO, MESO NE MOŽE DUGO DA STOJI U FRIŽIDERU: Samo ako sledite OVA pravila, imaćete ZDRAV i SIGURAN OBROK

Žena

Kao i većinu ostale hrane, kuvano i pečeno meso koje niste pojeli za ručak ili večeru možete da spremite u frižider za kasnije. Ali da biste bili sigurni da će se pred vama opet naći zdrav obrok, morate da sledite neka pravila oko njegovog čuvanja.

foto: Shutterstock

Čak i ako ga dobro termički obradite, na mesu se lako mogu stvoriti bakterije kao što su Escherichia coli i Salmonella, koje često uzrokuju ozbiljna trovanja hranom.

Nepravilno čuvanje kuvanog ili pečenog mesa posebno je opasno za decu mlađu od pet godina i osobe starije od 65, za sve one, bez obzira na godine, kojima je imunološki sistem oslabljen, kao i za trudnice.

Pre svega, da bi meso bilo sigurno za konzumiranje, morate pravilno da ga pripremite, a evo koliko dugo sme da stoji u frižideru:

foto: Shutterstock

Iako je termički dobro obrađeno i mislite da ste ga spremili na sigurno, rok trajanja mesa u frižideru nije beskonačan i razlikuje se zavisno o vrsti. Prema preporukama Ministarstva poljoprivrede, kuvana slanina i kobasica mogu, recimo, da se čuvaju u frižideru sedam (7) dana na temperaturi od četiri (4) stepena ili manjoj. Drugo meso, uključujući pileće, ćureće, guščje i pačije, biće sigurno za konzumaciju maksimalno tri (3) do četiri (4) dana.

Ovo je isto važno da poslušate: Nemojte dugo da čekate sa spremanjem mesa.

Potrebno je da sada ostatke mesa nakon termičke obrade u roku od dva (2) sata spremite u frižider i čuvate na temperaturi od četiri (4) stepena. Ali kako nam se bliže leto i visoke temperature, ovaj rok mora da bude kraći – iznosi maksimalno 60 minuta!

foto: Shutterstock

Nikad nemojte stavljati meso u frižider ako ga niste prethodno izrezali

Nikada ne stavljate u frižider kuvano ili pečeno meso u komadu, posebno ako je veliki. Prvo treba da iga izrežete, pa potom spremite. Ovo je vrlo važno jer će se manji komadi mesa brže ohladiti, a time će se uspešnije sprečiti rast bakterija.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video: