Foto: Johan NILSSON / AFP / Profimedia

sloboda govora

NEREDI U ŠVEDSKOJ NAKON NAJAVE DANSKOG EKSTREMISTE DA ĆE SPALITI KURAN: Sukobi policije i demonstranata traju danima VIDEO

Tri osobe povređene su danas u Norćepingu, jugozapadno od Stokholma, u sukobu u policije i demonstranta okupljenih protiv jedne male ekstremno desničarske grupe koja je pretila da će zapaliti Kuran.

Planeta

"Policija je ispalila nekoliko hitaca upozorenja. Izgleda su da su tri osobe povređene od rikošeta i trenutno se nalaze u bolnici", saopštila je policija.

Povređeni, čije stanje nije poznato, takođe su uhapšeni i osumnjičene za krivično delo, dodala je policija.

Neredi u Švedskoj izbili su krajem nedelje nakon najava Stram Kursa da će spaliti Kuran.

Stram Kurs (Tvrda linija) osnovao je Rasmus Paludan, danski advokat koji ima i švedsko državljanstvo.

Na stranici grupe,čija je glavna agenda antimigraciona i antiislamska politika, navodi se da je "Stram Kurs najdomoljubnija politička stranka u Danskoj".

U septembru prošle godine Paludan je proglašen krivim zbog klevete i rasističkih izjava prema jednoj ženi iz Somalije koju je tokom demonstracija u Kopenhagenu nazvao prostitutkom.

Posle njihovih najava da će spaliti svetu knjigu muslimana, od četvrtka je zabeleženo nekoliko incidenata u Stokholmu, Linkopingu i Norkopingu, a reč je o lokacijama na kojima je Stram Kurs održao ili je planirao proteste.

U petak uveče došlo je do žestokih sukoba demonstranata i policije u Orebru. Tada je povređeno12 policajaca, a zapaljena su četiri policijska vozila.

Švedska premijerka Magdalena Anderson rekla je da je u Švedskoj građanima dopušteno da izražavaju svoje mišljenje jer je to deo švedske demokratije.

Na jugu Švedske sinoć su izbili neredi iako je policija preventivno na novu lokaciju u Malme premestila skup "tvrdolinijaša".

Stotinjak ljudi bacalo je kamenje, palilo automobile, gume i kante za smeće u Landskroni, a takođe su postavljali barikadu koja je ometala saobraćaj. Sinoć nije bilo povređenih.

Kim Hild, portparolka policije u južnoj Švedskoj, rekla je u subotu prepodne da policija neće povući dopuštenje za skup u Landskroni zbog visokih standarda slobode govora u Švedskoj.

"Pravo građana da protestuju i iznose stavove je ogromno i ne može se samo tako ignorisati", rekla je ona.

Kurir.rs/Agencije