Foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

italija

EROTSKA UMETNOST U POMPEJI Izložba umetnina ima jedan važan cilj FOTO

Izložba erotskih umetnina koje su pronađene među ruševinama Pompeje imaće za cilj da pokaže svima koje to zanima da su scene raskalašnosti prisutne u domovima u svim delovima društava i na javnim mestima i da na slike ne treba gledati na skandalozan ili sramotan način.

Planeta

Oko 70 relikvija, uključujući dva medaljona ukrašena slikama nimfi ​​koji su došli iz ceremonijalnih kočija pronađenih na tom mestu prošle godine, biće izloženi u arheološkom parku u Pompeji od 21. aprila, prenosi britanski Gardijan.

Pored toga, posetioci će moći da obiđu sajt, vođeni aplikacijom, da pogledaju kuće duž Via del Vezuvio sa seksualnim freskama, uključujući i onu koja prikazuje boga plodnosti, Prijapa, koji meri svoju muškost na vagi, koja je pronađena 2018. godine.

foto: Heritage-Images / Art Media / akg-images / AKG / Profimedia

-Očigledno je da su domovi bogatih ljudi imali više slika, ali (erotske slike) su bile veoma česte u Pompeji, rekao je Gabrijel Cuhtrigel, direktor arheološkog parka Pompeja.

-Mnogo toga je imalo veze sa načinom na koji su Rimljani koristili grčku kulturu kao kulturni kod, jer veliki deo umetnosti odražava grčki mit i priče preuzete iz grčke tradicije, dodala je.

U iskopanim kućama pronađena je umetnost koja prikazuje parove u eksplicitnim scenama seksa, nalik onima otkrivenim u bordelima starog rimskog grada, koji je zatrpan erupcijom Vezuva 79. godine nove ere.

-Naučnici su imali tendenciju da tumače sve sobe ukrašene ovim scenama kao neku vrstu javne kuće, rekao je Cuhtrigel.

foto: Heritage-Images / Art Media / akg-images / AKG / Profimedia
foto: Heritage-Images / Art Media / akg-images / AKG / Profimedia

Stručnjaci su često tumačili seksualne zidne slike u javnim kućama kao ''meni'' usluga koje se nude.

-Izgleda pomalo ovako jer imate scene iznad svakih pojedinačnih vrata, ali uvek je veoma rizično napraviti ovu vrstu pojednostavljenja, dodao je Cuhtrigel.

-Drevni svakodnevni život bio je jednako složen kao i naš, i rizično je rekonstruisati ono što se dogodilo na ovim mestima samo na osnovu slika, dodao je.

Kurir.rs