Foto: T.S.

U VRANJU ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornici se odrekli dnevnica da bi pomogli lečenje Vukana Stoiljkovića

Srbija

Odbornici Skupštine grada Vranja odrekli su se dnevnica sa jučerašnjeg zasedanja, kako bi pomogli lečenje Vukana Stoiljkovića.

Na sednici kojom je predsedavao dr Dejan Tričković usvojena je Odluka o zaduživanju grada Vranja radi investiranja kapitalnih investicionih rashoda, koju je obrazložio gradski većnik Bojan Kostić.

"Ova odluka doneta je u skladu sa mišljenjem Ministarstva finansija i ona predviđa zaduživanje grada u iznosu od 100 miliona dinara. Od toga iznos u visini od 47.689.000 dinara odnosi se na korišćenje nepovučenih sredstava po osnovu ranije ugovorenog kredita, a novo zaduživanje iznosi 52.311.000 dinara. Pomenuta sredstva namenjena su za završetak vrtića u naselju Raška, izgradnju vodovodne mreže u selima Neradovac i Moštanica i sanaciju rezervoara 'Jevrem bunar' u Vranju".

Odbornici su usvojili Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji grada Vranja, Izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije za prošlu godinu, Predlog plana ovog gradskog tela za 2022. godinu, kao i Rešenje o obrazovanju Gradskog štaba za vanredne situacije.

Usvojen je i Projekat javno-privatnog partnerstva ugovorne isporuke toplotne energije uz izgradnju novih kotlarnica iz obnovljivog izvora energije-drvne biomase i prirodnog gasa, o kojoj je govorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković. On je istakao da je ovim predlogom sagledana mogućnost poveravanja obavljanja energetske usluge proizvodnje toplotne energije privatnom partneru kroz model JPP-a, uz obavezno unapređenje trenutnog stanja energetskog sistema i supstituciju neekoloških energenata prihvatljivijim obnovljivim izvorima energije-drvnom biomasom i manjim delom prirodnim gasom.

"Po ovom modelu celokupne mere unapređenja finansira odabrani privatni partner, bez sopstvenog ulaganja od strane javnog partnera, odnosno grada i JP 'Novi Dom'. Predviđena je izgradnja 2 kotlarnice i instaliranje kotlova na biomasu. Pored povećanja energetske efikasnosti sistema za proizvodnju toplotne energije, realizacija ovog projekta doprineće unapređenju toplotnog komfora kod krajnjih korisnika, 24-časovnoj isoruci toplotne energije tokom cele grejne sezone, sigurnijem snabdevanju objekta toplotnom energijom, smanjenju emisije štetnih gasova, proizvodnju najmanje 50% toplotne energije iz obnovljivih izvora energije, ekološki čistijem centru i okolini Vranja, kao i finansijskoj uštedi u budžetu javnog partnera", istakao je gradonačelnik.

Odbornici su podržali model Javnog ugovora o javno privatnom partnerstvu za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja Javnog preduzeća za grejanje i održavanje stambenih zgrada i poslovnih prostorija Novi Dom Vranje, iz novoinstaliranih kotlova na biomasu i kotlova na gas.

Usvojeni su Lokalni operativni plan odbrane od poplava na teritoriji grada Vranja za vode II reda u 2022. godini i Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Vranja za 2022. godinu, kao i Rešenja o obrazovanju stručne komisije za izradu godišnjeg Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Vranja i imenovanju Stambene komisije za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini.

Usvojena su i Rešenja o razrešenju i imenovanju vršioca funkcije Gradskog pravobranioca. Na ovu funkciju imenovana je Milica Veličković, diplomirani pravnik.

Kurir.rs/T.S.