Ilustracija, Foto: Screenshot YT/Sandboxx

trka u naoružanju

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PRAVI AMERIMA SUPERORUŽJE: U pogonima NASA nastaje moćni odgovor SAD na ruske Kindžale! VIDEO

Jedna od novina koje je svet video u ratu u Ukrajni je upotreba ruskih hipersoničnih raketa.

Planeta

Ipak, kod njih je potrebno znati da je potrebno mnogo snage i goriva da bi se projektil doveo do te velike brzine, zbog čega su hipersonične rakete imale premali domet da bi bile korisne do nedavno.

Faktor koji ograničava udaljenost je zato što se projektili isporučuju raketama i sa sobom nose svoje gorivo i kiseonik. Zbog toga su odlični za primenu u svemirujer i dalje mogu sagoreti u vakuumu. Međutim, to znači da je hipersonična raketa na raketni pogon veoma teška i glomazna i stoga nema dovoljno veliki domet. Ovo biste mogli da rešite sa većom raketom, ali to bi značilo veći otpor, što pri 5 maha nije ono što želite jer dramatično smanjuje domet. Ukratko, rakete nisu pravi nosači za hipersonične projektile.

Umesto toga, Skramdžet je bolja opcija. Skramdžet je skraćenica za ramdžet sa nadzvučnim sagorevanjem, i oni rade na potpuno isti način kao mlazni motor u avionu, osim bez pokretnih delova. U tipičnom motoru, turbina komprimuje dolazni vazduh, gorivo se zatim ubrizgava i pali, što zatim izbacuje vazduh iz motora, stvarajući potisak. Ali skramdžet uklanja turbinu. Umesto toga, koristi brzinu letelice da sabije vazduh u komoru za sagorevanje sa dovoljnim pritiskom da postigne optimalno sagorevanje. To ih čini daleko efikasnijim i moćnijim od prosečnog mlaznjaka. Ova efikasnost, u kombinaciji sa činjenicom da ne moraju da nose svoj kiseonik, znači da se mogu napraviti daleko manji, daleko lakši i da imaju daleko veći domet od ekvivalentne rakete. To ih čini idealnim za hipersonične rakete.

Međutim, razumevanje kako vazduh struji kroz skramdžet pri hipersoničnim brzinama je neverovatno teško. Toliko da se čak i naši najbolji superkompjuteri bore da ga precizno modeliraju ili pronađu optimalne dizajne. Ovo dovodi do toga da čak i naši najbolji Skramdžet dizajni imaju mnogo gubitaka i otpora koji su nenamerno ugrađeni u njih, što smanjuje njihovu brzinu i smanjuje domet. Ovaj neoptimalan dizajn je slabost naših trenutnih hipersoničnih projektila.

Ovde dolaze NASA i Argon. Oni su dizajnirali veštačku inteligenciju koja može da koristi rezultate testiranja CFD (računarska dinamika fluida) skramdžeta (ovako računar modelira vazduh koji struji oko ili kroz objekat) i koristi ga da otkrije kako da optimizovati dizajn scramjet rakete za velike brzine i veću efikasnost. Već se pokazalo da ovo stvara briljantno efikasne i moćne dizajne za mnogo kraće vreme od prethodnih metoda i čak može da proizvede nove nove dizajne.

Drugim rečima, ova veštačka inteligencija bi mogla da dizajnira hipersoničnu raketu koja je daleko brža i sa većim dometom od bilo koje druge na svetu, gurajući SAD na čelo ove vojne trke u naoružanju. Sve što treba da urade je da primene ovu neverovatnu veštačku inteligenciju na HAVC, napune ga eksplozivom i krenu.

Nažalost, izgled da sukob sa Rusijom eskalira. Čini se da Putin veruje da NATO i Zapad neće koristiti nuklearno oružje, tako da je staro sredstvo odvraćanja od obostrano osiguranog uništenja, koje je sadržavalo rusku agresiju od kraja Drugog svetskog rata, izgleda da je izgubilo svoju moć.

Ali, ako je NATO naoružan arsenalom hipersoničnih projektila koji imaju dovoljan domet da pogode bilo koju rusku metu, naše sredstvo odvraćanja se obnavlja. Ovako moćno, precizno i neodbranjivo oružje bi desetkovalo svaku vojsku, a kamoli neorganizovanu rusku vojsku. Nemoj da pogrešiš. Ova AI bi zaista mogla da promeni tok rata.

Dakle, sada znate šta su hipersonične rakete, zašto su tako prokleto važne i kako bi veštačka inteligencija koju je izgradila NASA mogla da dizajnira najbolju do sada. Tajming ovog tehnološkog skoka je prikladan. Možda to ne želimo da priznamo, ali smo bliže Trećem svetskom ratu nego što smo ikada bili. Ali za razliku od Hladnog rata, ovaj se neće voditi sredstvima odvraćanja od nuklearnih bombi. Umesto toga, oružje sledeće generacije poput hipersoničnih projektila će igrati ključnu ulogu u organizovanim i razornim napadima duboko iza neprijateljskih linija.

Kurir.rs/medium.com