Foto: Kurir sport/Lazar Delić

konjički sport

PRVOMAJSKI SUDAR TITANA NA BEOGRADSKOM HIPODROMU: Prvi okršaj dva najskuplja konja uvežena u Srbiju, vredna blizu 100.000 evra!

Ostali sportovi
> 10:46h

Dva najskuplja konja uvežena u Srbiju prošle godine, kupljena na čuvenoj aukciji Tatersals u Njumarketu (Engleska), prvi put će se takmičiti ove godine u nedelju 1. maja na Beogradskom hipodromu. Radi se o galoperima oždrebljenim u Irskoj, zekanu Luisu Fernandu (vlasnik prvi čovek KK "Perjanik" Andrija Jovićević, trener Anđa Mihajlovski), plaćen 38.000 gvineja (oko 40.000 funti) i Unksu (vlasnik Almin Alić, trener Bojan Šendeković iz Šapca), plaćen 25.000 gvineja!

U trci "Vladislav Ribnikar" na 1350 metara, koja se tradiocionalno održava u čast prema jednom od najzaslužnijih ljudi što je Beograd kraj Careve ćuprije dobio stalno trkalište 1914. godine, upisano je devet trogodaca - šest ždrebaca: Kormanac (džokej T. Vujković), Luis Fernando (G. Mešetović), Tramp Trlić (K. Njezi), Unks (M. Konkolj) X Faktor SRB (S. Glogovac), Zejn Nibras (J. Linek) i tri omice: Banbolina (I. Kozma), Fortuna Tvister (O. Kolumban), Magdalena (R. Sakić).

Dakle, tu je i Zejn Nibras, koga je Hajro Jusufović kupio u Njumarketu za 16.000 gvineja. Od omica "pod lupom" će sigurno biti Fortuna Tvister, za koju su Mađari podigli cenu kada su čuli da je krajnji kupac Katarina Numanović i prodali je čak za 14.500 evra! Fortuna Tvister je u treningu na Beogradskom hipodromu kod Branislava Vasića, a po rečima njegovog brata Mihajla "najbolje ide od svih konja", koji su stacionirani u glavnom gradu Srbije.

Inače, Mihajlo Vasić je jedini ovlašćeni zastupnik famoznog sportskog udruženja BRC, koje formalno organizuje galopske trke na najstarijem sportskom objektu u Beogradu. Ovo će biti prvi ispit za Luis Fernanda i Unks, praktično da osete beogradski pesak i stazu, s tim što je trogodačkoj generaciji fokus na ovogodišnjem 100. jubilarnom galopskom derbiju na hipodromu kraj Careve ćuprije.

Prošle godine, vlasnici iz Srbije su kupili 18 galopera na jesenjoj aukciji u Njumarketu, za koje je plaćeno 158.000 gvineja (više od 160.000 funti), među kojima čak 12 derbista, pet ždrebaca i sedam omica.

Kurir sport/ L. Delić