Foto: Print Screen

Vlada donela uredbu

Srbija na svim skupovima: Uredba o fusnoti za Kosovo

Srpskim zvaničnicima praktično omogućeno da učestvuju na forumima i to po uslovima koji su predviđeni sporazumima iz Brisela

Politika
> 18:00h

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je novu instrukciju o učešću i postupanju državnih organa na regionalnim skupovima na kojima učestvuje i Kosovo. Kako RTS prenosi, time je praktično omogućeno srpskim zvaničnicima da učestvuju na takvim forumima i to po uslovima koji su predviđeni sporazumima iz Brisela.

To znači da će Kosovo na forumima biti asimetrično predstavljeno i da će u svim pratećim dokumentima stajati i fusnota koja nije obavezna na tabli ispred predstavnika Prištine. Predlog o deblokiranju našeg učešća na regionalnim forumima nedavno je pokrenuo kabinet potpredsednice Vlade za evropske integracije Suzane Grubješić.

Vulin: Srbija poštuje svoje potpise

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je Tanjugu da je večerašnja instrukcija Vlade Srbije o regionalnom predstavljanju Prištine pokazala da je ovo ozbiljna vlada i Srbija država koja poštuje svoje potpise. Prema njegovim rečima, radi se o nastavku sprovođenja postignutih sporazuma u kome država Srbije sebi omogućuje da bude važan faktor na svim regionalnim forumima i ujedno da privremene institucije Prištine ne mogu više da imaju taj luksuz da budu tamo gde Srbija nije.

"Srbija će biti svuda i braniće interese svojih građana i sve ono što je regulisano Rezolucijom 1244 u Ustavom Srbije", poručio je Vulin u izjavi Tanjugu. Ono što je, prema njegovim rečima, najvažnije jeste da se i na ovaj način pokazuje da Srbija i privreme institucije Prištine nisu predstavljene na isti način. Kosovo, kako je objasnio, imaće zvezdicu pored naziva, a na početku i u svakom dokumentu u prvim predstavljanju i pominjanju imena Kosova moraće da stoji fusnota koja je dogovorena. Takođe, i u prostorijama gde se održava sastanak neće biti nikakvih zastava i državnih obeležja takozvane Republike Kosovo.

Srbija spremna da razgovori počnu danas

Republika Srbija će koristiti svoj puni kapacitet zaštite svojih interesa, ali isto će pokazati asmietrično predstvaljanje, i ujedno dokazati da ova država poštuje što je dogovoreno, poručio je Vulin. "Mi smo pouzdan partner i to očekujemo i od svih ostalih", istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Na pitanje kada očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom, Vulin je objasnio da je Srbija u tehničkom i političkom smislu, kao što se vidi, spremna da razgovori "počnu danas". "To uopšte nije do nas. Mi smo veoma zabrinuti što od strane privremenih institucija u Prištini često možemo da slušamo izjave u kojima se nešto uslovljava ili u kojima se dijalog čak stavlja pod znak pitanja da li će ga uopšte biti. Kao što se vidi, Srbija je spremna za dijalog", istakao je Vulin.

Istovremeno, u funkciji direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, on je ocenio neprihvatljivim da se vozačke dozvole Republike Srbije, koje važe, kako je naveo, na svakoj tački zemaljske kugle, ne važe na prostoru "na kojem određena ovlašcjenja vrše privremene institucije Prištine". To, prema njegovim rečima, nije dobar signal i ne prija dijalogu, i dokazuje da se Priština trudi da onemogući dijalog. Vulin je upitao zašto se, na primer, u Nemačkoj sa srpskom dozvolom mogu voziti automobili sa nemačkim tablicama, a to nije moguće na Kosovu. "To su stvari koje govore da Priština želi da se dijalog odloži ili da ga ne bude. Mi smo za dijalog spremni", zaključio je Vulin.

Marko Jakšić: Crni dane, o crna sudbino

Član Predsedništva Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić izjavio je danas da je odustajanje Vlade Srbije od insistiranja na fusnoti za predstavljanje Kosova "ogroman i nepotreban ustupak" srpske strane. "Ako se po jutru dan poznaje, Srbe na Kosovu i Metohiji čeka narodna izreka "Crni dane, o crna sudbino". Bojim se da je ovo tek početak bolnih kompromisa koje je najavljivao potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić", rekao je Jakšić agenciji Beta.

Jakšić je ocenio da je Vlada Srbije u ustupcima otišla i dalje od dogovora koje je u Briselu postigao bivši pregovarač Beograda Borislav Stefanović. "Odluka Vlade je nešto sasvim drugačije do onoga što je Srpska napredna stranka obećavala u predizbornoj kampanji, kao kada je na mitingu u Kosovskoj Mitrovici na sva usta govorila da će ukinuti i poništiti sve sporazume koje je Stefanović postigao sa Editom Tahiri, a sada ne samo što sadašnja vlast primenjuje te sporazume, nego, naprotiv, ide i korak dalje u odnosu na ono što je Stefanović postigao u Briselu", rekao je Jakšić.

Srpski zvaničnici neće više morati da napuštaju međunarodno skupove na kojima učestvuju i predstavnici Kosova jer je Vlada Srbije danas usvojila novu instrukciju o postupanju predstavnika državnih predstavnika. Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila novu instrukciju koja će omogućiti zvaničnicima Srbije da učestvuju na forumima sa Kosovom pod uslovima koji su predviđeni sporazumima iz Brisela. "Ova instrukcija obezbeđuje asimetrično predstavljanje privremenih institucija samouprave u Prištini, i njome je predviđeno da, pored table na kojoj je ispisano "Kosovo *" (Kosovo sa zvezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu", navela je Vlada u saopštenju.