Foto: EPA / Sergey Dolzhenko

rat u ukrajini

BILO JE KAO NA FILMU Rusi na početku rata pokušali da ubiju Zelenskog?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su prvog dana rata Rusi bili blizu da ubiju ili zatvore njega i njegovu porodicu.

Planeta
> 14:26h

Ispričao je i kada je shvatio koja je njegova uloga u ratu.

Zelenski je u razgovoru sa novinarem Simonom Šusterom, koji je proveo dve nedelje u predsedničkom kompleksu u Kijevu, opisao kako su se ruske trupe približile pronalaženju njega i njegove porodice.

Kaže da je ruska vojska prvog dana sukoba pokušavala da zauzme vladinu četvrt u Kijevu.

Prema onome što je ukrajinski predsednik ispričao, Rusi su njega i njegovu porodicu hteli da napadnu 24. februara pre zore.

Zelenski i pomoćnici s jurišnim puškama

Nakon početka bombardovanja, Zelenski i njegova supruga Olena Zelenska rekli su svojoj 17-godišnjoj ćerki i 9-godišnjem sinu da se pripreme za beg iz kuće.

-Probudili smo ih. Bilo je glasno, bile su eksplozije, rekao je Zelenski za Tajm.

Ukrajinska vojska je rekla Zelenskom da su ruski udarni timovi padobranaca došli u Kijev da ubiju ili zarobe njega i njegovu porodicu.

- Pre te noći, takve stvari smo videli samo u filmovima - rekao je za magazin Andrij Jermak, šef njegovog kabineta.

Novinar Tajma napisao je da su pucnjave oko vladine četvrti izbile prvog dana rata kada je pala noć.

-Stražari unutar kompleksa ugasili su svetla, doneli pancire i jurišne puške za Zelenskog i desetak njegovih pomoćnika, napisao je novinar.

Jedan od retkih zvaničnika koji je znao da koristi oružje bio je Oleksij Arestovič, veteran ukrajinske vojne obaveštajne službe.

-Bila je to apsolutna ludnica, svako je dobio automatsku pušku, rekao je.

Novinar Tajma napisao je da su ruske trupe dva puta pokušale da upadnu u kompleks dok je porodica Zelenski još bila unutra. Naredne noći, nakon što je odbio da ode u sigurnije okruženje, što uključuje uspostavu vlade u egzilu, Zelenski je izašao u dvorište i tada snimio poznati snimak.

Video koji je snimio mobilnim obišao je svet i preneli su ga mnogobrojni svetski mediji. Zelenski tvrdi da je u tom trenutku postao zaista svestan svoje uloge u ratu. Kaže da je shvatio da je on simbol.

Kurir.rs/Index.hr