Foto: Optimisticfilm

lepota i specifičnost

DOKUMENTARNI SERIJAL SRPSKO KOLO SE SNIMA U NIŠU: Priča o tradiciji, identitetu našeg naroda i negovanju sreće kroz igru (VIDEO)

Kultura

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film "Teslin Narod" koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal "Srpsko kolo".

foto: Optimisticfilm

U filmskoj radionici produkcije Optimistic film stvara se još jedna dokumentarna bajka. Reditelj Željko Mirković i Optimistic film u saradnji sa Ansamblom "Kolo", Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD) Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije započeo je veliki sve srpski projekat dokumentarni film i serijal "Srpsko kolo". Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Niša.

Optimistic film realizuje dokumentarni serijal "Srpsko kolo" od 10 epizoda po 25 minuta.

Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

- Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal "Kolo" govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo - kaže reditelj i producent, dr Željko Mirković.

FOTO: Optimisticfilm
FOTO: Optimisticfilm
FOTO: Optimisticfilm
FOTO: Optimisticfilm
FOTO: Optimisticfilm
FOTO: Optimisticfilm
FOTO: Optimisticfilm

Studentski kulturni centar Niš, u okviru koga radi Akademski folklorni ansambl „ORO“ (osnovan 1959), organizuje 15. Međunarodni studentski festival folklora sa ciljem da afirmiše ogromno bogatstvo naše folklorne baštine ali i da našim sugrađanima, i žiteljima ovog dela Srbije, predstavi folklorno bogatstvo i kulture drugih zemalja.

Na Festivalima je u proteklih 14 godina učestvovalo 85 folklornih ansambala iz inostranstva. Ukupan broj učesnika dosadašnjih festivala iznosio je 6.500 članova. Koncertima i defileima do ove godine prisustvovalo je oko 200.000 gledalaca. Najznačajnija stvar u 2021. godini koja se tiče Akademskog folklornog ansambla ORO i Studentskog kulturnog centra Niš je dodela Sertifikata Međunarodnom studentskom festivalu folklora, kojim je naš Festival dobio oznaku CIOFF International Festival, što predstavlja najviši rang u organizaciji svetskih festivala folklora.

foto: Optimisticfilm

- Ovo je prvi put da je neki festival u Srbiji dobio ovaj sertifikat, što je veliko priznanje, ali i velika obaveza da se nastavi organizaciji na najvišem svetskom nivou - istakao je dr Predrag Jelenković, direktor SKC Niš i direktor festivala.

- Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine i Niš je grad koji se pridružio Ministarstvu kulture i informisanja i podržao snimanje serijala „Srpsko kolo“. Ponosni smo na činjenicu da će Niš biti mesto snimanja. Naši sugrađani gotovo sve znaju o srpkom kolu ili oru, naša obaveza je da ta znanja, kulturu, običaje i trediciju prenosimo na mlađe. Srpsko kolo je naš identitet, simbol trajanja i opstajanja srpskog naroda. Očekujem veliki uspeh serijala poput prethodnih projekata koje je ostvario reditelj Željko Mirković i Optimistic film - ističe je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

foto: Optimisticfilm

Akademski folklorni ansambl ORO predstaviće tradicionalno plesno nasleđe ovog kraja uz rumenku, niško kokonješte i nišku banju. Niška banja je varoška igra koja ove godine slavi 95. rođendan. 1927. godine komponovao je Dušan Cvetković – čika Duca. Niško kokunješte je tipičan predstavnik „kola u tri“ iz ovog kraja. Rumenka, igra o čijem se poreklu najviše polemisalo, igra se u varijanti osam i deset taktova. Ovaj jednodelni tradicionalni ples nalazi se na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije - kaže Prof. dr Slavoljub Uzunović.

(Kurir.rs)