Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

šta je rešenje

PROFESORE SRPSKOG JEZIKA ZBUNIO ZADATAK IZ MATERNJEG ZA DRUGI RAZRED OSNOVNE! Svi se pitaju samo jedno!

Društvo

Bilo da smo studenti, roditelji ili akademci nekada se desi da nas zadaci za osnovnu školu zbune, da zastanemo i da nismo sigurni šta je sto odsto tačno rešenje.

Naime, ovog puta u jednoj grupi na društvenoj mreži Fejsbuk jedna članica grupe je postavila pitanje ostalim profesorima i nastavnicima maternjeg jezika.

- Molim za pomoć u vezi sa zadatkom iz srpskog jezika za drugi razred osnovne. Treba napisati rod i broj skupa reči "jedne večeri" - upitala je ona.

Zadatak je pokrenuo lavinu komentara, a većina profesora i nastavnika nije bila 100 odsto sigurna šta je ispravno rešenje.

Mnogi su odgovarali da je u pitanju jednina ženskog roda, dok su neki pisali da je trik pitanje i da može biti i srednjeg.

- Imenica veče može biti i srednjeg i ženskog roda. Zvaisno od akcenta nemam ih na telefonu pa ću priložiti sliku. To veče i ta veče. U pitanju je postavljena sintagma u genitivu i na osnovu nastavka u genitivu se određuje rod. Pošto je nastavak -eri onda je ženski rod u pitanju - piše u jednom od komentara, dok u drugima stoji:

foto: Shutterstock

- Eto i kod odraslih pa još i stručnih za tu oblast nedoumice, a kamoli kod dece. Kada će se već jednom neko pozabaviti tim preobimnim gradivom koje opterećuje našu decu i uz njega izbaciti sve što je nepotrebno i što im nikad u životu neće trebati - smatra jedna članica.

- Koliko vidim ovde se ne traži padež, već rod (muški, ženski i srednji) i broj jednina i množina - napisao je jedan korisnik, dok mu je drugi odgovorio:

- Padeži se uče u 6. razredu, otkud 2. razred.

Kurir.rs

Bonus video: