Foto: Shutterstock

varnice

NEMA IZVINJENJA! OGLASILI SE RUSI NAKON IZJAVE LAVROVA Optužili Izrael da podržava neonaciste u Ukrajini

Izrael podržava neonaciste u Ukrajini, ocenilo je danas ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi, dan pošto su izraelski lideri oštro kritikovali ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova jer je rekao da je Adolf Hitler jevrejskog porekla.

Planeta
> 13:25h

Optužbe su usledile posle poziva na razgovor ambasadora Rusije u Tel Avivu Anatolija Viktorova sa zamenikom generalnog direktora za Evroaziju Garijem Korenom u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela u Jerusalimu.

Dve strane su se na tom sastanku dogovorile da se više ne diskustuje javno o tome, prenose izraelski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore.

Uprkos tome rusko ministarstvo je navelo da su izjave šefa diplomatije Izraela Jaira Lapida bile "antiistorijske" i da "u velikoj meri objašnjavaju zašto aktuelna Vlada Izraela podržava neonacistički režim u Ukrajini", komentariše Džeruzalem post.

Moskva je ponovila tvrdnju Lavrova da jevrejsko poreklo predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog ne isključuje da Ukrajinom rukovode neonacisti.

-Antisemitizam u svakodnevnom životu i politici nije prestao, suprotno tome, neguje se (u Ukrajini), saopštilo je rusko ministarstvo.

Ministrstvo spoljnih poslova Izraela nije odmah komentarisalo to saopštenje.

-Kada (Ukrajinci) kažu 'Kakva je to vrsta denacifikacije ako smo mi Jevreji', pa ja mislim da je Hitler takodje imao jevrejsko poreklo, tako da to ne znači ništa, rekao je u nedelju Lavrov za italijansku TV i dodao da se već neko vreme čuje da mudri jevrejski narod kaže kako su najveći antisemiti bili Jevreji.

Ministar Lapid je te izjave označio neoprostivim, skandaloznim i velikom istorijskom greškom, rekavši da Jevreji nisu ubijali sami sebe u hlokaustu i da je najniži nivo rasizma protiv Jevreja optuživanje da su oni sami antisemiti.

Premijer Izraela Naftali Benet je u odgovoru na izjave Lavrova najdirektnije do sada osudio jednog ruskog zvaničnika od početka rata u Ukrajini.

-Laži poput te imaju za cilj da optuže same Jevreje za najužasnije zločine u istoriji, koji su počinjeni protiv njih i zato oslobode tlačitelje Jevreja od odgovnornosti, rekao je Benet.

U današnjem ruskom saopštenju se navode "primeri saradnje Jevreja i nacista" tokom holokausta, te da su saveti Judenrat formirani u mnogim jevrejskim zajednicama i da su neki koji su njima rukovodili "zapamćeni po najmonstruoznijim (ne)delima".

Takodje je navedeno da iako su tokom holokausta "neki Jevreji bili primorani da učestvuju u zločinima, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je Jevrejin, radi to prilično svesno i prilično dobrovoljno".

U saopštenju se tvrdi da je Ukrajina trenutno dom "najekstremnijeg antisemtizma" i optužuje Zelenski da se "krije iza svog porekla" dok saradjuje sa neonacistimma.

Nekoliko zapadnih lidera je kritikovalo izjave Lavrova, uključujući državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

Kurir.rs/Beta