Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK

nezvanično

OVAKO JE NEKADA GAĐAO ADMIRAL MAKAROV Pogledajte kako izgleda moćni brod bez kog je možda ostala Rusija VIDEO

Nakon dramatičnog potonuća vojne krstarice Moskva, koju je pogodio ukrajinski projektil 14. aprila, Rusija se možda suočila sa potonućem još jednog važnog broda u Crnom moru - fregatom Admiral Makarov.

Planeta
> 15:39h

Nakon gubitka "Moskve", ruska Crnomorska flota ostala je na samo tri glavna površinska borbena aduta, a najbolji i najvažniji je upravo raketna fregata "Admiral Makarov" dugačka 125 metara.

Navodno je brod potopio projektil Neptun, ali te informacije nije bilo moguće potvrditi.

U međuvremenu, oglasila se i zvanična Moskva koja je saopštila da nemaju informacije o napadu na brod.

Ono što je sigurno jeste da su Rusi bili svesni opasnosti i da će Ukrajnci verovatno pokušati da udare u "Makarova". U prilog tome govori da je kapetan dugo izbegavao ukrajinsku obalu. Iako bi udaljenost od obale zaštitila brod, ujedno ga sprečava da radi ono čemu služi, a to je da štiti crnomorsku flotu od napada sa zemlje i iz vazduha.

Ovaj brod porinut je 2017. godine, i najmodernije je plovilo u svojoj klasi. Sve tri ruske fregate klase "Admiral Grigorovič" pripadaju Crnomorskoj floti.

Naoružane su s 24 rakete zemlja-vazduh srednjeg dometa i osam krstarećih projektila ''Kalibr''. Ove krstarice mogu služiti kao pratnja drugim plovilima, ali i napadati ciljeve na moru i kopnu.

Admiral Makarov i "njegova braća" nisu veliki brodovi. Imaju oko 200 članova posade, i upola su manji od površinskih boraca američke mornarice, razarača klase "Arleigh Burke".

Kurir.rs/Telegraf