Foto: Uroš Arsić/Mondo

Marš organizovala ambasada rusije

BESMRTNI PUK PODELIO JAVNOST: Na čelu povorke ministar Nenad Popović i Dušan Bajatović, a evo zbog čega je deo građana kivan!

Politika

Marš Besmrtnog puka koji je danas, povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu, Ambasada Rusije organizovala u Beogradu, podelio je srpsku javnost. Na čelu beogradske povorke Besmrtnog puka bili su i ministar bez portfelja Nenad Popović i funkcioner SPS i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, a njima se priključio i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

foto: Uroš Arsić/Mondo

Povorka Besmrtnog puka krenula je od Spomenika Vuku Karadžiću i Ruzveltove ulice ka Novom groblju i Spomeniku oslobodiocima Beograda, gde je šetnja i završena. Ljudi na čelu kolone nosili su veliki transparent "Besmrtni puk Beograd" i figuru predsednika Rusije Vladimira Putina od kartona, kao i veliko latinično slovo "Z".

foto: Uroš Arsić/Mondo

Ovo je izazvalo gnev kod određenog broja građana koji su po društvenim mrežama kritikovali ovu manifestaciju. Najčešći komentari su bili da će nas ovakvo ponašanje skupo koštati. Bilo je i onih koji su ocenili da je održavanje ove manifestacije u organizaciji Ambasade Rusije licemerno u trenutku kada "Rusija gazi suverenu Ukrajinu i vodi istrebljivački rat protiv ukrajinskog naroda.

Inače, Besmrtni puk prvi put se pojavio 2012. godine, kada je 6.000 stanovnika Tomska u Sibiru prošetalo ulicama grada noseći fotografije svojih predaka stradalih u Drugom svetskom ratu. Tamošnja vlast je brzo shvatila potencijal jedne ovakve manifestacije i već 2014. godine ona je bila politizovana, da bi pod potpunu kontrolu ruskih vlasti potpala prilikom proslave 70-godišnjice Dana pobede, za koju je od predsednika Putina tražena i dobijena saglasnost da povorka Besmrtnog puka bude deo zvanične parade na Crvenom trgu. Tada se čak i Putin, noseći fotografiju svog oca, priključio polumilionskoj povorci.