Foto: Shutterstock

Uključili se u borbu

GUČI ĆE POMOĆI ŽENAMA KOJE NE ŽELE DETE: Modna kuća dala jasnu izjavu oko zabrane abortusa u SAD uz parolu MOJE TELO, MOJ IZBOR!

Žena

Guči će pomoći ženama zaposlenim u njihovoj modnoj kući u SAD da urade bezbedno abortus ako to žele, uprkos najavama da bi to moglo biti zabranjeno.

Ovo nije prvi put da čuvena modna kuća reaguje po pitanju abortusa.

foto: Printskrin/Facebook

Još 2019. Alesandro Mikele je pokazao kolekciju „Krstarenje“ od 97 komada odeće sa jasnom porukom. Na poleđini blejzera bilo je utisnuto „moje telo, moj izbor”, dok su haljine u grčkom stilu ukrašavanje jajnicima sa šljokicama i plaštom sa natpisom „22/05/1978” . To je datum kada je Italija zvanično dekriminalizovala abortus.

Sada su, na samo nekoliko koraka od Vatikana, postavili plakate sa istom porukom usred sve veće borbe oko prava na abortus u SAD, nakon vesti da je Alabama poništila presudu u slučaju Roe protiv Vejda iz 1973. kojom je legalizovan pobačaj.

foto: Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ova neverovatna situacija se pokazala kao prethodnica zastrašujućih mera u vezi sa reproduktivnim pravima. Procurela su dokumenta koja pokazuju planove Vrhovnog suda SAD da glasa za poništavanje pristupa abortusu u junu, a ova odluka, koja ima sve više zagovornika među članovima ovog suda, ako bi bila zaista usvojena - stupila bi odmah na snagu u 22 države.

Osim prisiljavanja žena na potencijalno opasne trudnoće (to se već događa u Hrvatskoj), abortusa će ipak biti, kao i uvek, ali ne i onih bezbednih, izvršenih kod stručnjaka u bolnicama.

Kao odgovor na sve veću paniku koja vlada u Americi, modna kuća Guči se, slično kao i Tesla, obavezala da će pokriti troškove svake američke zaposlene žene u ovoj firmi kojoj će biti potreban pristup ovom vidu zdravstvene zaštite.

foto: EPA, Reuters, Printscreen CNBC

- Kompanija će odmah obezbediti nadoknadu putnih i zdravstvenih troškova ženi kojoj potpuna zdravstvena zaštita ove vrste nije dostupna u njihovoj matičnoj državi - navodi se u saopštenju.

Kroz kampanju Zvono za promene, Guči će takođe nastaviti da podržava partnerske organizacije koje omogućavaju pristup reproduktivnom zdravlju i štite ljudska prava, posebno za najugroženije. Zalažući se za rodnu ravnopravnost od svog osnivanja 2013. godine, pomoću Zvona za promene je prikupljeno 15 miliona dolara za podršku projektima u 89 zemalja, a pomoć je do sada koristilo više od 570.000 mladih devojaka i žena širom sveta.⁠

(Kurir.rs/dazeddigital)

Bonus video: