Foto: EPA / Malton Dibra, Shutterstock

opasno

GLAS SRPSKE O BOŠNJAČKOM LOBIJU NA IST RIVERU: Oni su progurali Džaferovića da se obrati SB UN!

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija trebalo je da se sutra obrati u Savetu bezbednosti UN-a u Njujorku gdje će jedna od tema na dnevnom redu biti i stanje u BiH, ali se u celu priču upleo jak bošnjački lobi, saznaje "Glas Srpske".

Bosna i Hercegovina

Izvor "Glasa" blizak međunarodnim krugovima tvrdi da je proteklih dana došlo do pritiska od strane bošnjačkog političkog establišmenta iz Misije UN-a te je u Njujork, u poslednji čas, doputovao predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Ranije je, naime, bilo najavljeno da će se Savetu bezbednosti u ime BiH obratiti Tegeltija, a u međuvremenu je Stalna misija BiH u UN potvrdila Džaferovićev odlazak na sednicu gde će izveštaj o stanju u BiH podneti Kristijan Šmit sa pozicije visokog predstavnika.

"Kada se sagledaju dostupni podaci i objave pojedinaca vidi se da je njegov odlazak organizovan na brzinu, a pokušaji da se u Savetu bezbednosti čuje samo bošnjački glas idu do te mere da za njega zakazuju sastanke sa zvaničnicima sa kojima Tegeltija treba da se sastane - kaže naš sagovornik. U svemu tome, tvrdi, bitan je i "odnos snaga".

- Zoran Tegeltija je reprezentativni predstavnik institucije, dok je Džaferović, iako predsedavavajući u ovom momentu, ipak član Predsedništva BiH, ali ne kolektivni šef države i ne predstavlja jedinstven glas jer njegovo obraćanje nije dobilo potrebnu saglasnost sva tri člana Predsedništva BiH. Uz to, simptomatčne su i prozivke vatrenih zagovornika političkog Sarajeva na račun nedolaska Željka Komšića koji nije morao da čeka na američku vizu jer je već posedovao. Videćemo još šta će se dešavati - zaključio je sagovornik "Glasa".

Ocenjuje i da najavljeno obraćanje Kristijana Šmita Savetu bezbednosti, organu koji nije potvrdio njegov status visokog predstavnika, predstavlja očigledan dokaz licemerstva i dvostrukih aršina međunarne zajednice kada je u pitanju BiH. Ambasador Misije BiH u UN je Sven Alkalaj, bivši ministar inostranih poslova BiH.

Kurir.rs/Glas Srpske