Foto: Muzeji za 10 promo

Besplatno

MUZEJI ZA 10 I EVROPSKA NOĆ MUZEJA 2022: Praznik za ljubitelje umetnosti širom Srbije, evo šta vas sve OČEKUJE

Kultura

Praznik za sve ljubitelje umetnosti biće održan od 14. do 20 maja, kada će publika moći da poseti manifestaciju "Muzeji za 10" u pedeset gradova i mesta širom Srbije, u više od 90 muzeja i drugih institucija.

Manifestacija "Muzeji za 10" nacionalna je muzejska inicijativa koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija.

Ova do sada najveća muzejska inicijativa na teritoriji Srbije jedinstvena je u evropskom kulturnom prostoru, osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji sa ciljem efikasnijeg rada, veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom.

Manifestacija Muzeji za 10 i ove 2022. godine, objediniće obeležavanje Evropske noći muzeja (četvrtak, 14. maj), Međunarodnog dana muzeja (sreda, 18. maj), kao i Nacionalne nedelje muzeja (14-20. maj). Ulaz će biti slobodan za sve posetioce.

foto: Muzeji za 10 promo

Tokom sedam dana programa u preko 60 gradova i mesta Srbije, više od 120 učesnika na preko 180 lokacija priprema brojne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja, MOĆ MUZEJA, fokusiraće se na ulogu muzeja kao jedinstvenih mesta otkrića gde se pored učenja o prošlosti otvaraju vidici za nove ideje, što ujedno predstavlja dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti. Publika je pozvana da otkrije neverovatnu moć muzeja Srbije.

Po tradiciji, u muzejima i drugim ustanovama kulture u Beogradu i širom Srbije biće organizovani i dodatni, besplatni programi poput: gostujućih izložbi, autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, projekcija arheoloških, etnoloških i dokumentarnih filmova i koncerata.

Kurir.rs

Bonus video: