Foto: EPA / Erfan Kouchari/Tasnim

teheran

U IRANU UHAPŠENA DVA EVROPSKA DRŽAVLJANA: Tokom posete zvaničnika EU objavljeno hapšenje zbog "planiranja haosa"!

Ministarstvo za nacionalnu bezbednost Irana saopštilo je danas da je uhapsilo dva evropska državljanina, tokom posete izaslanika Evropske unije Enrikea Mora u vezi sa pregovorima oko iranskog nuklearnog programa, javlja Asošiejted pres.

Planeta

Ministarstvo je saopštilo da su dva uhapšena Evropljanina planirala da rutinske zahteve više društvenih i profesionalnih grupa pretvore u "haos, društveni nered i nestabilnost".

U saopštenju se navodi da su uhapšeni "profesionalni stručni" agenti koje je unajmila obaveštajna služba jedne evropske zemlje, ali njihova nacionalnost nije objavljena.

Prema saopštenju iranskog ministarstva, uhapšeni su prethodno praćeni "od trenutka ulaska u zemlju", a zabeležene su njihove veze sa, kako je navedeno, jednom "ilegalnom" organizacijom iranskih prosvetnih radnika, koji često protestuju zbog sporova sa državom oko plata.

Izaslanik EU Enrike Mora boravi u Iranu zbog zastoja u međunarodnim pregovorima o iranskom nuklearnom programu. Iran je trebalo da ograniči proces obogaćivanja uranijuma, za šta bi dobio ukidanje ekonomskih sankcija.

Pregovori su stali zbog zahteva Irana da SAD uklone Revolucionarnu gardu sa spiska terorističkih organizacija.

Ubrzanje iranskog programa obogaćivanja uranijuma počelo je 2018. godine, kada su se SAD odlukom tadašnjeg predsednika Donalda Trampa jednostrano povukle iz sporazuma više zemalja i Irana, potpisanog 2015.

U tim pregovorima su učestvovali Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD, Nemačka i EU.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Erfan Kouchari/Tasnim