Foto: Privatna Arhiva

kao indijana džons

PERU I HAITI: Zbirka predmeta pretkolumbijske umetnosti i slavnih umetnika u Muzeju knjige i putovanja

Društvo
> 10:31h

Sto sedamnaest predmeta pretkolumbijske umetnosti iz Peruua, starih između 600 i 2.800 godina, i 32 slike slavnih umetnika s Haitija poklonjene su Muzeju knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, zajedno sa dragocenim dokumentima u vezi sa Pokretom nesvrstanih zemalja u legatu ambasadora SFRJ, umetnika i arheologa Ante Ilića (1929-2010). Njegov sin Milo Ilić i unuk Denis Ilić sa svojim porodicama poklonili su zbirku koju je poznati jugoslovenski ambasador sakupljao decenijama.

foto: Privatna Arhiva

- Ko dođe u Beograd, ima razloga i samo radi ove zbirke da dođe - izjavio je član osnivač Adligata, profesor i diplomata Darko Tanasković na otvaranju legata za javnost, ističući značaj kako predmeta pretkolumbijske umetnosti, tako i haićanske naive, veoma cenjene u svetu.

- Postoji nekoliko ćupova koje je otac lično iskopao iz grobnica, kao Indijana Džouns, a jedanput sam i ja učestvovao u iskopavanjima. Verovatno su mi dva ćupa koja smo zajedno našli najdraža - kaže Milivoj Ilić, sin ambasadora Ilića.

Zbirka pretkolumbijske umetnosti

Dve hiljade i dvesta godina istorije Južne Amerike utkano je u 117 predmeta. S obzirom na to da ovi narodi nisu razvili svoj sistem pisanja, za njih su predmeti predstavljali značajan izvor informacija, tako da su se ponekad „čitali“, donekle nalik današnjim knjigama.

foto: Privatna Arhiva

Predmeti su plod ambasadorove sakupljačke strasti kojoj se posvetio šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Ilić je stvorio zbirku koja predstavlja retkost u svetskim razmerama.

Poseban kuriozitet su komadi tkanine starih Inka pretvoreni u umetnički triptih, kao i dva muzička duvačka instrumenta stara između 1.500 i 2.000 godina. Iako ne znamo kako su izgledale tadašnje melodije, moguće je i danas jasno čuti kakav zvuk su ispuštali instrumenti koje su napravili vrhunski majstori pre toliko milenijuma. Svi predmeti su u Beograd doneti iz Perua u vreme dok je njihovo iznošenje još bilo dozvoljeno.

Ko je bio Ante Ilić?

Ambasador i oficir za vezu

Ugledni jugoslovenski diplomata iz Dalmacije, s karijerom dugom 37 godina, svedok i učesnik u izgradnji Pokreta nesvrstanih zemalja, oficir za vezu Jovanke Broz tokom putovanja po zemljama trećeg sveta, ataše za kulturu u Velikoj Britaniji, prvi sekretar ambasade SFRJ na Kubi, otpravnik poslova u ambasadi u Peruu, ambasador u Venecueli, Dominikanskoj Republici nai Haitiju, načelnik Desete uprave za Latinsku Ameriku i Karipsku oblast MIP SFRJ, bio je posvećen diplomatskoj službi, ali i slikarstvu, književnosti i arheologiji.

Kao ambasador SFRJ u Venecueli, značajno je doprineo širenju saradnje između Jugoslavije i Venecuele i povećanju robne razmene između dve zemlje, zbog čega mu je predsednik Venecuele Luis Herera Kampins 1984. godine uručio Orden Franciska de Mirande s zlatnom lentom. Tako je Ante Ilić postao jedini Jugosloven koji je dobio najveće venecuelansko priznanje koje ova država može da dodeli stranom državljaninu. Ceo Ilićev život, zajedno sa svim odlikovanjima i medaljama, sada su u legatu, koji zadivljuje posetioce u Adligatovom Muzeju knjige i putovanja.

foto: Privatna Arhiva

Zbirka haićanske naivne umetnosti

Kao prvi opunomoćeni ambasador ovih prostora na Haitiju, Ante Ilić je želeo da stvori posebno kvalitetnu zbirku slavne haićanske naive. Trideset i dva rada koja je sakupio poklonjena su Adligatu, uključujući slike svetski poznatih haićanskih umetnika. Poseban kuriozitet predstavlja slika koja pokazuje umetnički dojam diplomatskog prijema u jugoslovenskog ambasadi u Karakasu, kao i srpska posuda za kajmak koja se haićanskom slikaru toliko dopala da ju je celu oslikao i time na neobičan način povezao Srbiju i Haiti.

foto: Privatna Arhiva

Pokret nesvrstanih

U dokumentaciji vezanoj za Pokret nesvrstanih zemalja nalaze se materijali vezani za pripremu nastupa na konferencijama nesvrstanih, mnogobrojne propusnice, diplomatski pasoši i drugi lični dokumenti, desetine fotografija s poslovnih putovanja, uključujući fotografije snimljene tokom putovanja s Titom po Africi slavnim brodom „Galeb“.

U legatu postoji i izvestan broj drugih predmeta, kao što su oklop retke i sada zaštićene kornjače iz Karipskog mora, skulptura kolumbijskog umetnika Huana de la Kruz Savedre i groteskne skulpture od blata i gline iz peruanske regije Hunin.

foto: Privatna Arhiva

Priložena je i dokumentacija vezana za boravak u egipatskom logoru El Šatu, gde je dospeo pošto je njegov otac Miho Ilić ubijen na Visu zbog podrške partizanskom pokretu, ali i zato što je, kada su italijanski fašisti počeli prisilno da pokrštavaju pravoslavne Srbe, njegove sugrađane na Visu, u katoličanstvo, u znak građanskog protesta Miha Antić otišao da se prekrsti u pravoslavlje. U priloženoj dokumentaciji nalazi se i građa o Dragani Ilić, Antinoj supruzi, zahvaljujući čijoj podršci je Ante Ilić ostvario uspehe u svojoj diplomatskoj, umetničkoj i arheološkoj karijeri.

Viktor Lazić

Bonus video: