Foto: Profimedia

samit u berlinu

HRVATSKA POZIVA NATO: Potreban jači angažman na Zapadnom Balkanu

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao da je potrebno da se NATO jače angažuje na Zapadnom Balkanu.

Hrvatska

Radman je izjavio da će učesnicima samita država članica NATO u Berlinu ukazati na potrebu jačeg angažmana Alijanse u jugoistočnoj Evropi, odnosno Zapadnom Balkanu kada su u pitanju demokratski i svi ostali reformski procesi u tim zemljama.

Grlić Radman je, uoči samita, rekao da je to potrebno da bi se te zemlje ohrabrile u nastojanju za članstvo u NATO.

On je dodao da će posebno istaći krizu u Bosni i Hercegovini i potrebu promene izbornog zakona koji bi trebalo da odražava usvajanje važnih izmena kojima bi se regulisala ravnopravnost tri konstitutivna naroda u skladu sa Dejtonskim i Pariskim sporazumom, preneo je Index.hr.

"Jedino institucionalno funkcionalna Bosna i Hercegovina koja počiva na tim temeljima ravnopravnosti tri konstitutivnih naroda i ostalih građana može biti prosperitetna i može ostvariti evropsku perspektivu i NATO članstvo“, rekao je Grlić Radman.

On je naveo i da veruje da će se na ministarskom sastanku NATO-a otkloniti sumnje Turske koja se protivi ulasku Švedske i Finske u savez.

"Naravno da moramo videti koji je turski stav po tom pitanju. Ali siguran sam da će na kraju prevladati zajedništvo kada je u pitanju pristupanje Finske i Švedske, s kojima delimo iste vrednosti i da ćemo naći zajednički jezik", rekao je Grlić Radman.

Kurir.rs