Foto: Kineski radio Internacional

70. godišnjica Kineskog saveta za Unapređenje međunarodne trgovine

KINESKA EKONOMIJA Si Đinping ponovo istakao odlučnost daljeg otvaranja

Kineski predsednik Si Đinping juče je ponovo istakao odlučnost otvaranja po visokom standardu neće promeniti i da će se vrata Kine otvoriti još šire prema svetu.

Planeta
> 07:48h

Si je to rekao na konferenciji povodom 70. godišnjice Kineskog saveta za Unapređenje međunarodne trgovine (CCPIT) i Globalnom samitu za promociju trgovine i investicija, održane putem video-linka, prenosi Kineski radio Internacional.

Od osnivanja 1952. godine, CCPIT je igrao važnu ulogu u pojačanju interesnih odnosa između kineskih i stranih preduzeća, promovisanju međunarodne ekonomske i trgovinske razmene, kao i unapređenju razvoja odnosa, rekao je Si.

CCPIT je oličenje kineskih napora u otvaranju i važan svedok o tome kako preduzeća iz različitih zemalja mogu da učestvuju u razvojnim prilikama i saradnji, dodao je Si.

Povodom pada globalne ekonomije, ceo sveta ulazi u novi period nestabilnosti i transformacije, a Si je izneo nekoliko predloga.

-Neophodni su zajednički napori u borbi protiv pandemije kovida-19, rekao je Si.

'-Važno je staviti ljude i njihove živote na prvo mesto, aktivno učestvovati u međunarodnoj saradnji na istraživanju i razvoju vakcina, proizvodnji i distribuciji, i pojačati globalno upravljanje javnim zdravljem, dodao je.

Povodom ponovnog osnaživanja trgovine i investicija, on je naglasio podršku multilateralnom trgovinskom režimu na osnovu STO-a, kako bi se obezbedila sigurnost i stabilnost globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja.

Si je takođe istakao napore na inovaciji u pokretanju razvoja, pozivajući na otvoreno, pravično i nediskriminatorsko okruženje za naučni i tehnološki razvoj.

Što se tiče poboljšanja globalnog upravljanja, on je rekao da se istinski multilateralizam mora podržati.

Kurir.rs/Kineski radio Internacional