Foto: EPA / Stephanie Lecocq

pismo mađarskom premijeru

DODIK PISAO ORBANU Nećemo se biološki obnoviti uvozom nehršćanske vere

Član predsedništva BiH Milorad Dodik pre dva dana poslao je pismo premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

Bosna i Hercegovina
> 12:48h

Pismom mu je čestitao izbornu pobedu i rekao da je Orbanova pobeda "velika i za Srbe iz Republike Srpske".

Dodik je u pismu izrazio slaganje sa stavovima mađarskog premijera. Orban je svojevremeno zabranio ulazak migranata sa Bliskog istoka u Mađarsku, a Dodik mu je u pismu poručio da on podržava takav potez te da ga smatra ključnim "za budućnost hršćana", prenosi Klix.ba.

-Slažem se s tobom da Evropa odobrenim imigracijama radi i na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na hršćanskim vrednostima i načelima... Mađarska je prepoznala da je pravi način biološkog obnavljanja nacije vlastiti pojačani natalitet, a ne uvoz ljudi s drugih područja, iz drugih kultura, civilizacija i nehršćanske vere. Republika Srpska prepoznaje te vrednosti kao svoje i u granicama svojih mogućnosti, napisao je Dodik Orbanu.

Dodik kaže da se BiH nije svrstala na stranu Ukrajine

Dodik je napisao da se divi mađarskom premijeru jer u srcu Evrope pruža otpor zapadnim stavovima.

-Divimo se tvojoj hrabrosti i odlučnosti da Mađarska pruža podršku multilateralnim organizacijama čiji je član samo u onoj meri u kojoj to ne šteti mađarskom narodu i njegovoj budućnosti, napisao je.

Klix piše da je Dodik u pismu netačno naveo da se BiH nije svrstala na stranu Ukrajine. BiH se svrstala među države koje su osudile invaziju i stale na ukrajinsku stranu.

"Zahvaljujući institucijama RS-a, BiH nije uvela sankcije Rusiji niti se svrstala na stranu Ukrajine, ma koliko da saosećamo as patnjama Ukrajinaca. Smatramo da je najmudrije i najhumanije za nas biti neutralan, biti na strani mira, dijaloga, kaže Dodik u pismu.

Dodik je na kraju pisma istakao zadovoljstvo jer je Orban tokom ceremonije proglašenja novog mandata rekao da je srpski narod prijateljski.

Kurir.rs/Klix.ba/Index.hr