Foto: Profimedia/ Frank Vetere / Alamy

kriza

MMF IZ DAVOSA: Suočeni smo sa nizom nesrećnih dešavanja, globalnu privredu čeka najveći test od Drugog svetskog rata!

Globalna ekonomija se zbog niza uzastopnih kriza našla na rubu provalije.

Planeta

Međunarodni monetarni fond (MMF) danas je na Svetskom ekonomskom forumu koji se održava u Davosu, saopštio da globalnu privredu čeka "možda najveći test od Drugog svetskog rata".

"Suočili smo se s nizom nesrećnih dešavanja", rekla je izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva.

Ona je upozorila da je rat u ukrajini potencira negativne posledice pandemije kovida-19 na ekonomiju, otežavajući privredni oporavak i galopirajuću inflaciju uz rastuće cene hrane i goriva, piše CNN.

Države opterećuju i rastuće kamatne stope, a kompanije i domaćinstva suočeni su sa velikim dugovanjima.

Rizik predstavljaju i turbulencije na tržištu, problemi u lancima snabdevanja i klimatske promene.

Kako bi se smanjio stres na privredu, MMF je pozvao političare i poslovne ljude na skup u Davosu kako bi razgovarali o smanjenju trgovinskih barijera.

Dok se mnoge zemlje bore sa sve većim troškovima života, neke idu u suprotnom smeru i uvode ograničenja na trgovinu hranom i poljoprivrednim proizvodima koja mogu da pogoršaju nestašicu i povećaju cene na globalnom nivou.

Svetski mediji kao primer navode da je početkom meseca zbog odluke Indije da zabrani izvoz pšenice došlo do porasta cijena žitarica, iako je reč o relativno malom izvozniku.

Indonezija je zabranila većinu izvoza palminog ulja u aprilu kako bi zaštitila domaće zalihe, ali ovoe sedmice namerava da ukine tu zabranu.

Kurir.rs/Agencije