Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

ima artrogripozu

FRANCUSKI MINISTAR OPTUŽEN ZA SILOVANJE ODBIJA DA SE POVUČE: Svi se*sualni odnosi koje sam imao u životu su uvek bili uz pristanak

Član novoformirane francuske vlade koji je optužen za silovanje, odlučno je demantovao optužbe i poručio da ne namerava da se povuče.

Planeta

Ministar solidarnosti Damijen Abad (42) bio je prinuđen da da izjavu nakon što su ga dve žene optužile za silovanje 2010. i 2011. godine.

Abad, koji je u petak imenovan za člana nove vlade Emanuela Makrona, pati od poremećaja zvanog artrogripoza koji pogađa njegove udove i za koji je rekao da ga čini nesposobnim za seksualni napad.

"Najsnažnije osporavam optužbe protiv mene. Svi seksualni odnosi koje sam imao u životu su uvek bili uz pristanak. Ove optužbe duboko pogađaju mene i moju pratnju“, rekao je on u ponedeljak.

"Uvek sam izbegavao da potežem pitanje svog invaliditeta. Prinuđen sam da to uradim sada da bih se branio, pa čak i detaljno pričao o intimnim stvarima kako bih objasnio da su dela za koja sam optužen bila fizički nemoguća. Moje dostojanstvo i integritet su napadnuti. Ponavljam, nikada u životu nisam silovao nijednu ženu. Javno se baviti ovim temama za mene je izuzetno bolno, tako da ću se sada koncentrisati na svoj posao ministra", naveo je on.

Upitan da li će se povući, Abad je dodao: "Da li nevin čovek treba da podnese ostavku? Ne verujem.”

Optužbe je objavio istraživački sajt Mediapart. Jedna od žena je rekla da je otišla na večeru sa Abadom u oktobru 2010, popila čašu šampanjca i probudila se u hotelskoj sobi u donjem vešu sa Abadom.

Druga žena, navodno nepoznata prvoj, rekla je da je provela jedno veče sa njim 2011. godine i da je u početku pristala na seks, ali ga je potom zamolila da prestane, što on, kako je rekla, nije uradio.

Ona je prvi put otišla u policiju 2012. godine, ali je rekla da nije bila u stanju da do kraja ispuni formalnu žalbu koja je konačno uložena 2017. Istraga je kasnije zatvorena, a detektivi su se pozvali na nedostatak dokaza.

Nova premijerka Francuske Elizabet Born rekla je da nije bila upoznata sa optužbama kada je Abad imenovan. "Biću vrlo jasna: o svim ovim temama uznemiravanja, seksualnog napada ne može biti nekažnjivosti i moramo nastaviti da delujemo kako bi žene koje su bile žrtve napada i uznemiravanja, mogle slobodno da govore“, rekla je ona.

Born je dodala da će njena vlada snositi posledice imenovanja Abada, "ako bude novih elemenata i ako se otvori novi slučaj".

Istražitelji su 2020. ispitivali ministra unutrašnjih poslova Francuske Žeralda Darmanina zbog navoda o silovanju, seksualnom uznemiravanju i zloupotrebi poverenja.

Tada je Darmanin, koji je ponovo imenovan u petak, rekao za AFP da je razgovarao sa sudijama za prekršaje "na sopstveni zahtev". Jedna žena je optužila Darmanina da ju je silovao 2009. godine; on je uvek snažno negirao bilo kakav napad i insistirao da je seks bio sporazuman. On je protiv žene pokrenuo tužbu za klevetu.

Kurir.rs/Agencije