Foto: Kurir

DOĐOH, VIDEH, OSTADOH ŠOKIRAN

KURIR NA FINALU LIGE ŠAMPIONA U PARIZU: Puno stresa tik pored "organizovanog kriminala"! Nisam mogao da verujem čemu sam svedočio

Iskren da budem, kada sam čuo da je UEFA odobrila akreditaciju za finale Lige šampiona, više sam se radovao samoj utakmici nego dolasku u Pariz.

Fudbal

Iz Pariza za Kurir: Aleksandar Knežević

Možda sam zbog toga lud, ali razumite me. U ovom takmičenju sam uživo dosad gledao samo Crvenu zvezdu i, bez uvrede prema osvajaču duple krune u Srbiji, ali zamislite da sa Fijata pređete na Ferari, ne bi verovatno bilo bitno gde vozite novi auto?

Park Prinčevafoto: Kurir Sport

Nije da nisam ispoštovao grad, jer ako je verovati mom pametnom telefonu, u četvrtak sam prepešačio 20 kilometara.

Uspeo sam da vidim neka mesta koje ne bi smeo da propustiš kada prvi put dolaziš ovde, a šetao sam i ispred Parka Prinčeva, doma PSŽ-a, kao i ispred stadiona Francuske u Sen Deniju gde će igrati Real i Liverpul u subotu uveče.

Sve je spremno za finalefoto: Kurir Sport

Glavni junak ove priče ipak nisam ja već moji zemljaci.

Video sam na hiljade turista u jednom danu. Nisam mogao da dođem sebi kada sam video parking ispred Versaja, a kasnije i kolonu od stotinak metara za penjanje na Ajfelov toranj, kao i organizovani kriminal okolo njega.

Kažem organizovani, jer ulični prodavci identičnih suvenira, koji se nalaze na svakih nekoliko metara, organizovano, u trenutku skupe svoje ćebence i beže kada od onoga pored sebe čuju da policija ide u njihovom pravcu.

I od krcatog grada, mene šokiraju baš Srbi...

Šetao sam pored kompleksa terena Rolan Garosa, kada sam začuo srpski jezik.

- Pa dobro, brate, bar sam ga video. Stadion je ludilo - rekao je čovek koji je tokom video poziva nekome pokazivao stadion Filip Šatrije, šetajući pritom sa spoljne strane kompleksa.

Put za Rolan Garosfoto: Kurir Sport

Odmah sam se u sebi nasmešio i pomislio: Zamisli da je Julije Cezar bio Srbin... Bitku protiv pontskog kralja Farnaka II bi izgubio, a nakon nje bi izgovorio: Dođoh, videh. A to što nije pobedio, nema veze...

Nedugo nakon toga, opet sam čuo srpski jezik, a ovog puta mi je trebalo neko vreme da skapiram da se to zaista desilo.

Čovek ispred Ajfelovog tornja vozi bicikl-taksi, ako tako mogu da ga nazovem. Uglavnom, zanimljiv način na koji turisti mogu da vide neke stvari, a da ne ostanu bez nogu kao ja.

foto: Kurir Sport

Kako je u tom području nenormalna gužva, balkanski gen nije mogao da ne izađe iz njega: Vidi ove, je*ote, stoje nasred ulice - čudio se zbog ljudi na semaforu, a čudio sam se opet i ja.

I tako, dva dana pred finale, Srbi su dominirali, na Engleze tu i tamo naletiš, a Španci izgleda nisu žurili sa dolaskom u Pariz.

Kurir sport/Aleksandar Knežević