Foto: Shutterstock, AP Pavel Golovkin

mračna prognoza

UKRAJINA ĆE NESTATI SA MAPE Bivši predsednik Janukovič izgubio svaku nadu BIĆEMO PRINUĐENI DA POSTANEMO DEO POLJSKE

Planeta

Sadašnja politika Kijeva preti zemlji gubitkom državnosti, izjavio je bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, a prenose RIA Novosti.

Apel političara je na društvenim mrežama objavio njegov predstavnik Jurij Kirasir.

- Koliko god mi bilo bolno pisati o tome danas, ali državnost Ukrajine je u izuzetnoj opasnosti. Preti joj potpuno uništenje. Pritom se ne radi samo o riziku gubitka ogromnih teritorija u južnom i istočnom delu zemlje - napisao je Janukovič.

Ukrajina, prema njegovom mišljenju, može biti prinuđena da se faktički spoji sa Poljskom pošto joj stanje ekonomije ne dozvoljava da brani svoj suverenitet.

- To će biti rezultat ostvarenja evropskog sna zbog kojeg je ukrajinski narod navodno otišao na svoj poslednji Majdan - dodao je nekadašnji predsednik.

Janukovič je primetio da Poljska pamti ne samo septembar 1939, već i mart 1923, kad su u Parizu ambasadori zemalja Antante konačno uključili teritorije Istočne Galicije i zapadnog dela Volinije u drugi Komonvelt.

- Što se tiče Rusije, Ukrajina će sa njom morati da sedne za pregovarački sto, Zapad će nas naterati, uključujući i Sjedinjene Američke Države. Ništa ne može da traje večno, a snabdevanje Ukrajine oružjem u ovom slučaju nije izuzetak - sugerisao je političar.

(Kurir.rs/Novosti)