Foto: EPA/OLEG PETRASYUK

rat u ukrajini

POSTEPENA INTEGRACIJA HERSONA? Oblast prebačena u moskovsku vremensku zonu, uspostavlja se nov bankarski sistem, gradi vojna baza

Ruske snage Herson kontrolišu od prvih dana invazije, a postepeno celu oblast "integrišu" sa Rusijom iako za sada nemaju nameru da organizuju referendum o odcepljenju.

Planeta

Zamenik šefa ruske administracije u regiji Herson izjavio je u nedelju da se referendum o zvaničnom pridruživanju Rusiji neće održati sve dok ne prestanu borbe u toj regiji, kao i u obližnjim oblastima Odese i Nikolajeva, prenosi CNN.

Zamenik načelnika hersonske vojno-civilne uprave Kiril Stremousov rekao je Rojtersu da trenutno "nema razgovora o referendumu".

"Kasnije ćemo objaviti kada će se održati neka vrsta glasanja ili plebiscita, ali to neće biti danas, a neće biti ni sutra jer naš prvi zadatak je da uspostavimo red i organizujemo sistem uprave u toj oblasti", rekao je Stremousov.

Ukrajinski zvaničnici ranije su upozorili da Rusi pripremaju "lažni referendum" koji bi bio sličan onom za stvaranjem separatističkih republika u Donbasu 2014. godine.

Oblast na jugu Ukrajine pod ruskom je kontrolom od početka invazije krajem februara.

Stremousov je ranije rekao da će proruske vlasti u Hersonu tražiti rusku vojnu bazu u oblasti, dodavši da ruska administracija nastavlja sa planovima da uspostavi novi "bankarski sistem" koji će biti "potpuno integrisan" sa ruskim.

U subotu je, inače, proruska vlast u Hersonu objavila da ta oblast prelazi u moskovsku vremensku zonu.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs