Foto: Ž.M.

uspeh OŠ “Velizar Stanković Korčagin”

Učenici iz Velikog Šiljegovca NAJBOLJI na Balkanu iz istorije, briljirali u kvizu sa temom ZNAMENITI SRBI

Srbija

Učenici OŠ “Velizar Stanković Korčagin” iz Velikog Šiljegovca osvojili su prvo mesto na Međunarodnom kviz takmičenju “Nemanjići” sa temom Znameniti Srbi. Ekipu su činile učenice: Anastasija Đokić, Karolina Jež i Miona Anđelković, a mentori su bili istoričar Bojan Panić i veroučitelj Jasmina Đorđević.

Takmičenje u poznavanju nacionalne istorije, književnosti i kulture srpskog naroda su organizovali Udruženje “Mir Božji” i Srpska pravoslavna crkva. Učestvovalo je više od 200 ekipa u dva onlajn kruga. Prvih osam ekipa se plasiralo u polufinale koje je održano u Čačku, kao i finale ovog takmičenja. Nastupile su i četiri ekipe iz dijaspore, dve iz Italije i po jedna iz Hrvatske i Slovenije.

foto: Ž.M.

- Istorijska ekipa škole je na ovom takmičenju bila prva 2020. godine,a prošle godine je osvojila drugo mesto onlajn, a zbog korone nije bilo polufinala i finala. Takmičenje je bilo vrlo ozbiljno i kvalitetno organizovano. Npr. takmičari su morali da nauče biografije 70 ličnosti znamenitih Srba i to dosta detaljno. Detalji su odlučivali o pobedniku između ekipa iz Srbije i Republike Srpske. Učenici su bogato nagrađeni, upoznali su se međusobno i putovali su po Srbiji. U Beogradu su prisustvovali liturgiji u Hramu Svetog Save, a posle toga im se obratio Patrijarh Porfirije sa kojim su se slikali, kaže mentor Bojan panić, inače predednik Udruženja istoričara rasinskog okruga.

foto: Ž.M.

Plan za 2023. godinu predviđa organizaciju takmičenja sa temom “Zločini u 20. veku nad srpskim narodom”. Deca iz dijaspore, a posebno iz Republike Srpske su se družila sa ekipama iz Srbije. Pobednička ekipa je nagrađena sa po jednim električnim trotinetom za svakog takmičara. Drugoplasirana ekipa je dobila tri lap-topa, a trećeplasirani tri tablet računara, a svi su dobili besplatnu ekskurziju u kompletu i obišli Tršić, manastire Tronoša i Studenica, Sirogojno, Kadinjaču i Ljubić kod Čačka i na kraju Beograd. U susretu sa patrijarhom svi učesnici su dobili po ikonicu.

Kurir.rs/Ž. M.