frankcionisanje

OPOZICIJA U NOVOJ SKUPŠTINI Ivan Kostić: Pitanje koliko bi Đilas dobio glasova da je govorio o uvođenju sankcija Rusiji pre izbora

Politika

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je interes Srbije da sledi politiku Evropske unije i da prihvati i one stvari sa kojima se ne slaže, kao što su sankcije Rusiji.

foto: Nemanja Nikolić

Cela Evropa uvela je sankcije, osim Srbije i danas moramo da razmišljamo o tome šta je dobro za Srbiju, a naš interes je da Srbija ne ostane izolovana zemlja, rekao je Đilas i ponovio da su on i SSP protiv sankcija bilo kome, jer su posledice sankcija po obične ljude katastrofalne. Navodeći da osuđuje rat i rukovodstvo Rusije zbog agresije na Ukrajinu, Đilas je istakao da rat nije rešenje da se nađe rešenje, već samo pravi nove probleme.

foto: Kurir televizija

Kako na to reaguju ostali delovi opozicije, ko je saglasan sa njegovim stavom, a ko smatra da može da govori samo u svoje ime otkrili su gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije potpredsednik Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić i advokat Čedomir Stojković.

- Ja sam postigao sve što sam želeo. Ruska federacija se zločinački ponela i zaslužila je sankcije. Režim Vladimira Putina ugnjetava narod, mi imamo diktatora u Rusiji. Počeo je i druge narode da ugnjetava, šalje rakete na decu tog naroda. Moje sankcije koje sam uveo pre tri meseca su baklja. Srbija ne sme da podržava ove zločine, odanost prema stranom vladaru predstavlja izdaju svoje zemlje. Sa zločincima kao što je Putin se ne sme sarađivati. Nažalost, Srbija ne može da se otrgne kontroli Kremlja - rekao je advokat Stojković.

foto: Kurir televizija

Sa druge strane pokret Dveri ocenio je nedavno da o eventualnom uvođenju sankcija Rusiji treba da odluče građani na referendumu i da pravo na donošenje takve odluke nemaju predsednik države ni tehnička vlada.

- Naravno da tako mislim, 82% građana Srbije je protiv uvođenja sankcija i smatra da je NATO kriv za dešavanja u Ukrajini. Ova priča je počela 2014 godine, a ne sada u februaru. Ovo što je advokat Stojković nema podršku na političkoj sceni i nije tačna. Takva politika nema podršku u Srbiji. Ovo što Đilas sada govori, trebao je da govori pre izbora. On je vešto ćutao. Pitanje je koliko bi Đilas dobio glasova da je govorio o uvođenju sanlcija Rusiji pre izbora. Što se tiče uvođenja sankcija Rusiji, moram da kažem da cela Afrika nije uvela sankcije Rusiji. Srbija ne treba da uvede sankcije Rusiji, Srbija treba da sačuva trenutni status - kaže potpredsednik Srpskog pokreta Dveri.

foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: