Foto: Shutterstock, EPA / Sergey Dolzhenko

energetska kriza

DOK ZELENSKI ŽESTOKO KRITIKUJE EU, ORBAN SLAVI POBEDU Poručio Mađarima: Sada možete mirno da spavate

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kritikovao je EU zbog nedostatka jedinstva jer blok nije uspeo da se dogovori o obećanoj zabrani uvoza ruske nafte.

Planeta
> 12:28h

Ukrajinski predsednik je pozvao lidere da ostave po strani ''sve svađe unutar Evrope, sve unutrašnje argumente, koji samo ohrabruju Rusiju'' dok su se u ponedeljak prepirali oko okončanja zavisnosti kontinenta od ruskih fosilnih goriva.

Ali njegova molba nije uspela, pošto je blok od 27 zemalja uspeo da se dogovori samo o zabrani 70 odsto ruske nafte uprkos protivljenju Mađarske, prenosi Dejli mejl.

Izuzeće naftovoda Družba (prijateljstvo) iz najnovijeg embarga koji je EU donela, mađarska vlada predstavlja kao veliku pobedu nad Evropskom komisijom, prenosi BBC.

To dolazi nakon nedelja kada je Mađarska pretila da će staviti veto na paket sankcija EU jer rafinerije u Mađarskoj i drugim zemljama centralne Evrope zavise od ruske nafte.

U video poruci u ponedeljak, mađarski premijer Viktor Orban poručio je Mađarima da mogu mirno da spavaju u svojim krevetima, zaštićeni od skupih troškova goriva i grejanja koje će embargo značiti za ostatak Evrope.

Delimični embargo na naftu označava značajan pad za EU ​​otkako je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen predložila potpunu zabranu pre četiri nedelje.

Orban je veoma protiv uvođenja embarga rekavši da bi odsecanje njegove zemlje od ruske nafte bilo kao bacanje 'nuklearne bombe' na njenu ekonomiju.

U tom slučaju, lideri su se složili sa zabranom dovoza ruske nafte morskim putem.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je rekao da će neto rezultat biti relativno brza zabrana za oko 70 odsto ruskog izvoza nafte u EU, a 90 odsto do kraja godine.

Čak i ako je pozdravio sporazum kao trijumf, on je takođe priznao teške izazove sa kojima su se zemlje EU suočile prilikom sklapanja sporazuma.

Zabrana će urušiti rusku ekonomiju za više od 100 milijardi funti godišnje u prodaji, podaci su Eurostata, zajedno sa još milijardama izvoza uglja koji je već zabranjen.

To je deo šestog paketa sankcija Rusiji koji će biti objavljen kasnije ove nedelje, uključujući isključenje još jedne njene banke iz platnog sistema Svift, kao i ograničenja za više državnih medija i zamrzavanje imovine za pojedince.

Fon Der Lajen je rekla da će izuzeće biti ''privremeno'' dok Mađarska traži načine da zameni ruske zalihe nafte, ali nije navela precizan datum završetka.

EU će takođe nastaviti da kupuje ruski prirodni gas od kojeg su ekonomije poput Nemačke u velikoj meri zavisne, u trgovini vrednoj oko 80 milijardi funti 2021. prema podacima Eurostata.

Lideri EU bili su pod pritiskom Zelenskog, koji ih je optužio da finansiraju Putinov rat protiv njegove zemlje, da reaguju na uvoz ruskih fosilnih goriva.

Obraćajući se liderima u ponedeljak putem 10-minutne video poruke, on je rekao da se sankcije ''moraju dogovoriti, da moraju da budu efikasne, uključujući (i) naftu“, tako da Moskva ''oseti cenu za ono što radi protiv Ukrajine“ i ostatka Evrope.

Tek tada će, rekao je Zelenski, Rusija biti prinuđena da ''počne da traži mir''.

Kurir.rs

Bonus video: