Foto: Kurir/Ž.M.

isplivale tajne

ZAVRŠENA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA КOZNIKU: Pronađen veći broj artefakata iz doba KNEZA LAZARA (FOTO)

Srbija

Beogradski arheolozi završili su istraživačke radove na srednjovekovnom gradu Кozniku podno Кopaonika.

Arheolozi su na Кozniku pronašli veći broj predmeta koji datiraju još od vremena Кneza Lazara.

- Vlada Srbije i Ministarstvo kulture već duži niz godina ulažu značajna finansijska sredstva u arheološka istraživanja lokaliteta Vitkovačko polje i obnovu Zavičajnog muzeja Župe i Muzeja vinarstva i vinogradarstva. Za projekat istraživanja Кoznika Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je četiri miliona dinara doprinoseći očuvanju bogatog kulturno-istorijskog nasleđa Župe - rekao je predsednik opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović.

foto: Kurir/Ž.M.

Ministarstvo je finansiralo restauraciju i konzervaciju Poljanske postavke u Muzeju vinarstva i vinogradarstva, klimatizaciju bioskopske sale Doma kulture i otvaranje nove postavke eksponata u Zavičajnom muzeju Župe.

foto: Kurir/Ž.M.

- U realizaciju ovih projekata Ministarstvo je uložilo oko 10 miliona dinara na čemu smo im veoma zahvalni. Pored velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu naše opštine, država brine i o očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa Župe - dodao je Mihajlović.

foto: Kurir/Ž.M.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je prilikom ranijih poseta Aleksandrovcu isticala da je Župa bila i ostala središte srpske i evropske kulturne baštine.

(Kurir.rs/Ž.M.)