Foto: Kurir/T.S.

SKANDALOZNI VANDALIZAM U HRAMU SVETE TROJICE U VRANJU: Uništen ikonostas, sramno oskrnavljene ikone (FOTO)

Srbija
> 14:17h

U Sabornom hramu Svete Trojice koji se nalazi u centru Vranja juče se dogodio nezapamćeni vandalizam u kome su oštećene ikone.

foto: Kurir/T.S.

Za sada nepoznati počinioci, crvenom bojom oskrnavilii su glavni ikonostas i još 20 ikona pored, koje su se nalazile u crkvi. Akcenat je dat "na oči na blagoslove i na gospodnje i bogorodične ikone". Učinjen je jedan vandalski čin oskrnavljanje ikona u Hramu Svete Trojice, kaže u izjavi za Kurir protonamesnik Vedran Kostić ekonom manastira Svetog Nikole u Vranju .

foto: Kurir/T.S.

"Ikone su od izuzetnog značaja nacionalno su blago, pod zaštitom su države. Načinjena je neprocenjiva šteta kako u kulturnom tako i u verskom dobru ovoga kraja", kaže protonamesnik.

foto: Kurir/T.S.

Sveštenik navodi da su tužilaštvo i policija sinoć izvršili uviđaj i da se ovakav slučaj do sada nije desio.

"Tako da prepuštamo dalje nadležnim organima slučaj. U gradskoj crkvi ne, ovakav slučaj se nije desio ", kaže protonamesnik.

FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.
FOTO: Kurir/T.S.

Protonamesnik nije želeo da komentariše dovođenje u vezu vandalskog čina sa sektom.

"To prepuštam tužilaštvu. Ali tu je akcenat dat na oči na blagoslove i na gospodnje i bogorodične ikone", navodi Kostić.

Miodrag Stojanović, portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju potvrdio je za Kurir da se skrnavljenje ikona dogodilo u petak uveče kada su nepoznata lica ušla u prostorije crkve Svete Trojice koja se nalazi u centru Vranja i crvenom bojom oskrnavila ikone u predelu lica i oko očiju. Krivično delo kvalifikovano je kao uništenje i oštećenje tuđe stvari.

"Tom prilikom crvenom bojom oskrnavili su glavni ikonostas i još 20 ikona pored, koje su se nalazile u crkvi . Crvenom bojom oskrnavljene su ikone u predelu lica oko očiju. Tužilaštvo je naložilo da se izuzmu video snimci sigurnosnih kamera koje se nalaze u crkvi. Takođe je naloženo da se fotografiše lice mesta da se napravi dokumentacija i da se krene u pravcu pronalaženja NN učinioca ovog krivičnog dela, uništenje i oštećenje tuđe stvari koje se goni po službenoj dužnosti", objašnjava Stojanović.

Spekuliše se, prema nezvaničnim informacijama Kurira da postoji mogućnost da su to uradili pripadnici neke verske sekte.

foto: Kurir/T.S.

Saopštenjem za javnost oglasila se i Eparhija vranjska

- Dana 02.06.2022. godine, u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju primećeno je skrnavljenje i oštećenje ikona i ikonostasa, a pored njih i ostalih ikona u crkvi, paraklisu i krstionici (ukupno 20 ikona). Nepoznata osoba oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su obojene uglavnom oči svetitelja. Dana 03.06.2022. godine obaveštena je Policijska uprava u Vranju, nakon čega je izvršen uviđaj u Hramu Svete Trojice. Sačinjen je zapisnik i dokumentovano skrnavljenje ikona fotografijama. O slučaju je policija obavestila Osnovno javno tužilaštvo. Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo su Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni (Francuska). Ikone su remek delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga. Eparhija izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu, navedeno je u saopštenju Eparhije vranjske.

(Kurir.rs/T.S.)