Foto: Profimedia

ekonomsko osnaživanje zemalja

STEJT DEPARTMENT O OTVORENOM BALKANU: Sjedinjene Američke Države podržavaju svaku regionalnu inicijativu koja produbljuje saradnju

Politika

Sjedinjene Američke Države podržavaju svaku regionalnu inicijativu zasnovanu na evropskim principima, koja ima za cilj ekonomsko osnaživanje zemalja Zapadnog Balkana i regionalnu saradnju, ističu iz Stejt departmenta.

Reakcija iz američkog Stejt departmenta objavljena je dan nakon što su na samitu u Ohridu predstavnici tri države inicijatorke "Otvorenog Balkana" potpisali sporazume o međusobnom priznavanju diploma i naučnih zvanja i o saradnji u oblasti turizma i kulture, kao i memorandum koji se odnosi na saradnju poreskih uprava u suzbijanju utaje poreza.

Portparol Stejt departmenta nije želeo za Radio Slobodna Evropa da komentariše činjenicu što takozvano Kosovo odbija da bude deo "Otvorenog Balkana" i što ne želi da prisustvuje sastancima, ali je napomenuo da je "bliža i integrisanija saradnja širom Zapadnog Balkana privukla energetske investicije".

"SAD podržavaju ove i druge inicijative, koje produbljuju regionalnu ekonomsku saradnju i unapređuju evropski put", navode iz Stejt departmenta.

"Otvoreni Balkan" je inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koja je, u cilju unapređenja regionalne saradnje, pokrenuta oktobra 2019. godine.

(Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa)