Foto: EPA / Andreas Gora / POOL

POLITIKA

TEŠKE TEME: Šolc donosi zahtev za sankcije Rusiji, na stolu i pitanje Kosova!

Nemački kancelar, koji će posle Beograda posetiti Prištinu, verovatno će sa srpskim predsednikom Vučićem razgovarati o postizanju sporazuma s Prištinom, ali i o ekonomskoj saradnji

Politika
> 08:24h

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji danas dolazi u Beograd, nosi sa sobom teške zahteve, među kojima su uvođenje sankcija Rusiji, kao i postizanje sporazuma sa Prištinom, ocena je analitičara. Istovremeno, jedan od tema koje će biti u fokusu jesu i ekonomija i investicije, što je od izuzetnog značaja za Srbiju, imajući u vidu da nam je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner.

Nemački lider će 10. i 11. juna, pored Beograda, posetiti i Prištinu, Solun, Skoplje i Sofiju. Njegov fokus biće, kako je najavljeno, evropska perspektiva zapadnog Balkana.

foto: EPA / Andreas Gora / POOL

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović očekuje, kako je rekao, da će Šolc ponoviti poruku da Srbija treba da se priključi režimu sankcija protiv Rusije, te ukazao da bi takav potez naneo više štete Srbiji nego Rusiji.

Očekivanja

- Svi zvaničnici koji dolaze iz država članica EU stalno potenciraju ta svoja očekivanja, kako oni kažu, da se Srbija u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom Unije, odnosno na praktičnom planu da se pridruži režimu sankcija koje je zavela prema Rusiji - rekao je Starović za RTS.

Podsetio je da je Šolc nedavno, govoreći o sankcijama koje je Nemačka sa partnerima iz EU zavela Rusiji, rekao da te sankcije moraju biti "ozbiljne, žestoke, ali i da ne smeju naneti više štete Nemačkoj nego Rusiji".

- Mi taj argument možemo da razumemo, ali se nadamo da može biti primenjen i na naš slučaj - kazao je.

Starović je istakao i da postoji velika tema o kojoj postoji suštinsko neslaganje, a to je pitanje Kosova i Metohije.

foto: Instagram

- Gajim pak umereni optimizam i umerenu nadu da ćemo uspeti da nađemo i najmanji zajednički imenitelj, najmanje onaj koji smo imali za 16 godina vladavine Angele Merkel, a koji se svodi na zajedničko mišljenje da je potrebno očuvati mir i stabilnost na Balkanskom poluostrvu uprkos različitim političkim vizijama. Verujem da je tu vrstu konsenzusa moguće uspostaviti i sa Šolcem i da će to biti jedna od tema razgovora - rekao je.

Ekonomska saradnja

Tu su svakako i teme ekonomije i ekonomske saradnje, u kojoj smo, napominje Starović, veoma uspešni.

- Dobro je poznato da je Nemačka naš spoljnotrgovinski partner broj jedan. Slično je i kada govorimo o direktnim stranim investicijama - ukazao je.

Dugogodišnji novinar Rojtersa Jakša Šćekić za Kurir ocenjuje da je uvek dobro da se razgovara, te da je dobro što novoizabrani kancelar dolazi u Beograd, ali i u Prištinu.

- Verujem da će razgovori biti zapravo trgovina. Oni će nama izneti navedene zahteve, dok će Srbija zauzvrat tražiti određene ustupke, poput ubrzanja puta ka EU, ukidanja rominga sa zemljama EU, formiranje Zajednice srpskih opština i slično. Jednostavno, neki gest dobre volje EU - smatra Jakšić.

Satnica posete

  • 15 Doček Olafa Šolca na aerodromu "Nikola Tesla"
  • 15.30 Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbije
  • 15.45 Tet-a-tet razgovor predsednika Aleksandra Vučića i Olafa Šolca
  • 16.15 Plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke predvođeni predsednikom Vučićem i Olafom Šolcem
  • 16.50 Izjave za medije Vučića i Šolca

Ivana Žigić/ Foto/Source:EPA / Andreas Gora / POOL

Bonus video: