Foto: Shutterstock, Printscreen

istorija Srba

PRVU RUSKU OBAVEŠTAJNU SLUŽBU OSNOVAO JE SRBIN Neverovatna priča ruskog imeratora i Save iz Hercegovine SVE JE POČELO OD AZOVA...

Na današnji dan 1672. godine rođen je Petar I Aleksejevič ili Petar Veliki, imperator Rusije, a čiji je savetnik bio Srbin iz Hercegovine grof Sava Vladislavić, koja je Petar Veliki upoznao 1702. godine u Azovu

Društvo

Jedan od, možda, pomalo zabroravljenih Srba jeste i grof Sava Vladislavić, Srbin iz Hercegovine koji je u Ruskoj imperiji imao jedan od najviših funkcija, kao lični savetnik ruskog imperatora Petra Velikog.

foto: Arhiva

Grof Sava Vladislavić imao je izuzetno visok položaj na ruskom dvoru. Istorija kaže da se rodio u Jaseniku 16. januara 1669. godine, a umro je u Sankt Peterburgu 17. juna 1738. godine. Njegov otac Luka bio je hercegovački knez.

foto: Shutterstock, Printscreen

Zašto je grof Sava Vladislavić toliko bio bitan?

- Grof Sava Vladislavić bio je osnivač ruske obaveštajne službe

- Neguje kontakte sa Srbima i sa kneževinama Vlaškom i Moldovom, pomaže srpskim ustancima u današnjoj Crnoj Gori

- pripremio je konkordat između Rusije i Vatikana

- Od carice Katarine je dobio titulu grofa 24. februara 1725. godine

- Njegova zasluga je Kjahtinski sporazum, najvažniji međunarodni sporazum Rusije i Kine do sredine 19. vek o i danas važećem razgraničenju sa Kinom u Pekingu

- Osnovao je grad Troickosavsk koji se danas danas Kjahta.

Zanimljivo je da je u gradu Troickosavsk, odnosno današnji grad Kjahta osnovao i hram, koji je nazvao crkva Svetog Save Srpskog Nemanjića.

Ruskog imperatora Petra Velikog upoznao je 1702. godine i to u današnjem Azovu.

foto: Wikipedia

Istorija kazuje i da je u Carigradu otkupio je mladog etiopskog roba Ibrahima Hanibala i njega poslao Petru Velikom u Rusiji.

Još zanimljivije je da je Ibrahim Hanibal bio deda čuvenog ruskog književnika, koji će ući u anale svetske književnosti - a to je bio Aleksandar Sergejevič Puškin.

Kurir.rs/J.Ć.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: