Foto: AP

DOPING KONTROLA

NOVAK I RUSI NA UDARU ZBOG DOPINGA! Evo koliko puta je TESTIRAN Nadal!

Rafael Nadal je pomalo neočekivano i 14. put u karijeri trijumfovao na Rolan Garosu u Parizu.

Tenis

Naravno "neočekivano" zbog njegove hronične povrede stopala zbog koje je čak i samo učešće na turniru bilo pod velikim znakom pitanja.

Nadalov volšeban način oporavka u Parizu nakon svakodnevnih žalbi da igra sa nesnosnim bolovima pokrenuo je lavinu reakcija, pa su isplivali i neki intrigantni podaci.

Naime, "Svetska Anti-Doping organizacija" u obavezi je da transparentno ističe to koliko puta je koji teniser prošao kroz kontrolu na godišnjem nivou. Ono što je posebno zanimljivo jeste to da postoji drastična razlika broja testova kod igrača

Zanimljivo da se na vrhu liste nalaze teniseri koji dolaze iz zemalja Istočne Evrope. Pa je tako na čelu Rus Andrej Rubljov sa 26. iza njega sledi Grk Stefanos Cicipas sa 23, a treću poziciju zauzima Novak Đoković, koji je 21 put podvrgnut testiranju. Isto toliko ima i još jedan čovek slovenskih korena koji igra pod zastavom Nemačke, Aleksandar Zverev.

U gornjem delu liste nalaze se još Feliks Ože-Alijasim i Kasper Rud, ali razlog tome što su toliko puta bili podvrgnut antidoping kontroli leži u tome što su odigrali daleko više turnira od gore pomenutih igrača.

Posebna zanimljivost jeste da je Rafael Nadal testiran samo 14 puta, a još neverovatnije je da je van samih turnira to učinjeno samo dva puta.

foto: Profimedia

Đoković je kroz ovu proceduru morao je da prođe čak u osam navrata van samih takmičenja

Uskoro sledi Vimbldon, u kome će ljubitelji tenisa uživati od 27. juna.

Sve oči javnosti će biti uprte u Nadala i njegov eventualni novi čudesan povratak, s obzirom na insinuacije o korišćenju dopinga.

Kurir sport