Foto: . EPA-EFE/YURI GRIPAS / POOL

obraćanje predsednika sad u los anđelesu

ZARAĐUJU VIŠE NOVCA OD BOGA Građani besni zbog cene gasa, a Bajden uperio prst u njih VIDEO

Predsednik SAD Džo Bajden udario je u petak na naftnog giganta Ekson, optužujući kompaniju da zarađuje ''više novca od Boga'' dok se Amerikanci pate na pumpama.

Planeta
> 09:01h

Međutim, Ekson kaže da povećava proizvodnju, dok konzervativci za visoke cene gasa krive Bajdenovu politiku, prenosi RT.

Govoreći u luci Los Anđelesa, Bajden je pronašao brojne ''žrtve'' za rekordno visoke američke cene gasa i 40-godišnju visoku stopu inflacije, uključujući brodarsku industriju i ruskog predsednika Vladimira Putina, dok je takođe okrivio zaostale u lancu snabdevanja.

Što se tiče cena gasa, Bajden je izdvojio naftnog giganta Ekson.

- Ekson je ove godine zaradio više novca od Boga. Jednu stvar želim da kažem o naftnim kompanijama... One ne buše, jer zarađuju više novca, a ne proizvode više nafte. Pod broj dva, razlog zašto ne buše je to što otkupljuju sopstvene akcije, koje bi trebalo da budu oporezovane. Ekson, počni da investiraš i počni da plaćaš porez, hvala, rekao je on novinarima.

Kasnije u petak, portparol Ekson-a rekao je za Forbs da je kompanija zapravo povećala svoje bušenje u Permskom basenu ispod Teksasa za 70% između 2019. i 2021. godine i da troši 50 odsto više na povećanje kapaciteta prerade u ovom regionu 2022. u odnosu na 2021.

Portparol je rekao da je Ekson izgubio više od 20 milijardi dolara u 2020. i platio 40,6 milijardi dolara poreza 2021. godine, što je povećanje od 17,8 milijardi dolara u odnosu na 2020.

Kurir.rs