Foto: Alexander Reka / TASS / Profimedia

rat u ukrajini

BRITANCI TVRDE: Rusiji ponestalo modernog oružja, koristi rakete iz Hladnog rata koje predstavljaju ozbiljan rizik po civile

Rusija se oslanja na rakete iz doba Hladnog rata koje mogu da imaju "ozbiljne" posledice po civile jer su ruske snage ostale bez modernog oružja, tvrdi Ministarstvo odbrane Velike Britanije (MoD).

Planeta

MoD koji svakodnevno ažurira podatke o situaciji u Ukrajini, navodi da su zastarele rakete Kh-22 iz 1960ih izuzetno opasne jer su "veoma neprecizne i stoga mogu da izazovu ozbiljnu kolateralnu štetu i posledice“.

Rusija verovatno koristi teške protivbrodske rakete jer joj ponestaje preciznijih savremenih raketa, navodi se u izveštaju Britanaca.

Ministarstvo nije navelo gde su tačno takve rakete - koje imaju domet od oko 1000 kilometara - raspoređene.

"[One] su prvenstveno dizajnirane da unište nosače aviona koristeći nuklearnu bojevu glavu. Kada se koriste u kopnenom napadu sa konvencionalnom bojevom glavom, one su veoma neprecizne i stoga mogu izazvati značajnu kolateralnu štetu i civilne žrtve“, navodi se u izveštaju.

Ukrajina je izbacila iz upotrebe 423 rakete iz doba Hladnog rata pre 2006. nakon potpisivanja sporazuma o razoružanju.

"Rusija verovatno pribegava tako neefikasnim sistemima naoružanja jer joj nedostaju preciznije moderne rakete, dok ukrajinska protivvazdušna odbrana i dalje odvraća njihove taktičke letelice od izvođenja napada širom većeg dela zemlje“, zaključilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinske vlasti nisu potvrdile upotrebu projektila od 5,5 tona, dok Rusija tradicionalno ne komentariše mnogo zapadne vojne izveštaje.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs