Foto: Printscreen YT

LJUDSKA VELIČINA

KAKO ME JE GIDRA IZVUKAO IZ VOJSKE I ODVEO U KAFANU: Emotivno sećanje Nikole Koja na legendarnog glumca od koga kreću suze

Kultura

Nikola Kojo prisetio se legendarnog Dragomira Bojanića Gidre na dan njegovog rođenja. Glumac je ovim povodom podelio jednu anegdotu s čuvenim Gidrom, koji je svojim upečatljivim talentom i ulogama ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji.

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Nikole Koja osvanula je priča o tome koliko je Gidra bio veliki čovek, koji je mislio na njega čak i kad je Kojo bio u vojsci. Gidra je, naime, uspeo da izvuče tada mladog Nikolu iz kasarne.

foto: Dragana Udovičić

Kojo se prisetio šoka koji je doživeo kada su mu pre 36 godina u vojsci rekli da ima posetu:

"Osamdeset šesta, januar. Ja mlad vojnik, još uvek na obuci. Raška. Hladno, uvek neka tenzija, neko vanredno stanje. Dolaze po mene i izvode me sa obuke. Imaš posetu, kažu... Na obuci nema posete, a kad je vanredno stanje, nema izlaska iz kasarne - napisao je Nikola Kojo na Fejsbuku i dodao:

foto: Printscreen

- Dolazim na kapiju, čeka me komandant sa knjižicom i dozvolom za izlaz. Ništa mi nije jasno. Sa druge strane stoji pored auta i puši Gidra. "Šta čekaš? Ulazi", kaže mi svojim šumadijskim akcentom koga se nije nikada odrekao.

Odveo me je u kafanu, nahranio, dao kao sad vojniku da daš 1.000 evra i otišao. U par rečenica koje smo izmenili, rekao mi je da je došao jer ima neka posla u blizini. Ostalo vreme smo ćutali. Po povratku iz vojske saznajem od prijatelja da me je slagao. Seo je u auto i došao samo zbog mene. Zauvek u sećanju! Ljudska veličina... - napisao je Kojo.

foto: Printscreen

On je post posvetio Gidri zato što bi veliki glumac sada navršio 89. godina. Bojanić i Kojo su sarađivali tokom serijala "Žikina dinastija", gde je Nikola napravio neke od prvih koraka u svetu glume. On je glumio Gidrinog unuka, čuvenog Mišu u "Žikinoj dinastiji".

(Kurir.rs)